Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rimac uložio u startup mostarskog poduzetnika koji mu je “spasio” kompaniju

Preuzmite sliku

Igor Krezić, CEO i osnivač Rolle, serijski je poduzetnik iz BiH. Iza njega je 5 kompanija koje su svojedobno zapošljavale 400 ljudi i ostvarivale preko 30 miliona eura godišnjeg prihoda.

Najpoznatiji pothvat od tih je firma NSoft, tech kompanija koja razvija softvere za kladionice i igre na sreću, koju je 2022. kupio švicarski Sportradar.

Ne čudi stoga što među investitorima u njegov Rolla startup možemo naći i Helen’s Rock – investicijska firma Sache Dragića, osnivača Superbet Grupe. No još je zanimljivija priča i kako je jedan od glavnih investitora sam Mate Rimac, piše Netokracija, portal posvećen digitalnom poslovanju i startupima.

Dobra djela dugo se pamte

Neki od vas će ime Igora Krezića povezati s pričom koju je Mate Rimac prošle godine podijelio sa širom javnosti. Naime, iako je tada Matu poznavao jedva dva dana, kad su Rimac Automobili prolazili kroz najteži period, Igor se nije libio Mati posuditi 300.000 eura. U oktobru 2022. Mate je podsjetio svoje pratitelje na značaj Igorove dobre volje – i široke ruke:

“Neki su sada “otkrili” da mi je Igor Krezić pomogao (zapravo, koga lažemo – spasio mi je firmu i sve na čemu smo radili) kada mi je posudio 300.000 € dva dana nakon što smo se upoznali. I nije on neki milijarder – to je praktički sav keš koji je tada imao. Njegovi zaposlenici su mu govorili da je lud i da nikad neće vidjeti novce jer ćemo propasti. I nisu bili daleko od istine – šansa za preživjeti bila je izuzetno mala. Samo oni koji su tada bili uz mene znaju koliko sam očajan bio i pitao svakoga za pomoć, pa i čovjeka kojeg sam znao samo 2 dana”.

Matu su motivirala dva ključna faktora da postane dio ove priče, a to su Igor Krezić i važnost zdravlja u modernom društvu, ističe Mate:

“Svjedočio sam kakva je sve poduzetnička čuda Igor stvarao u prošlosti, koja su još impresivnija s obzirom na to gdje su i pod kojim okolnostima nastala. U isto vrijeme, čvrsto vjerujem da će zdrav način života temeljen na podacima postati sve važniji za ljude širom svijeta. Također vidim nedostatak odgovarajućeg sveobuhvatnog rješenja za pomoć ljudima da žive tako zdravim načinom života. Siguran sam da su Igor i njegov tim na putu da isporuče upravo to”.

S druge strane, Sacha vidi Rollu kao moćan alat koji fitness može učiniti dostupnijim svima:

“Ima potencijal preoblikovati industriju fitnessa stvaranjem personaliziranijeg i inkluzivnijeg pristupa zdravlju i dobrobiti tijela”.

Igor objašnjava za što će iskoristiti investiciju:

“Naš trenutni primarni fokus je dvostruk: proširenje našeg tima i isporuka vrhunskog proizvoda. U procesu smo osnivanja novog razvojnog ureda i privlačenja talenata ne samo lokalno već i iz cijelog svijeta”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje