Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Radnici se vraćaju na posao: Željeznice FBiH kupile firmu Gredelj Revom Dobošnica

Preuzmite sliku

Na javnoj prodaji u prostorijama Porezne uprave preduzeće Gredelj Revom Dobošnica kupile su Željeznice Federacije za milion i 640.000 KM.

Ono što slijedi, kažu iz Sindikata radnika, je da Željeznice i Federalna vlada u zakonom predviđenom roku uplate novčana sredstva, a što bi se moglo očekivati u narednik pet do deset dana. „Svi zaposlenici će otprilike ostati u toj radionici. Ima zaposlenika koji su stekli uslove za penzionisanje, ima onih koji iz nekih drugih razloga neće moći obavljati poslove, ali ćemo ih probati na neki drugi način zbrinuti“, istakao je Hamzalija Hankić, dopredsjednik Sindikata radnika Gredelj Rewom Dobošnica.

  • gredelj-revom
  • To će u konačnici značiti „spas“ za 67 radnika koji godinama čekaju na pozitivna rješenja, odnosno ponovno pokretanje proizvodnje i povratak na radna mjesta. „Porezna uprava, koja je prodala Željeznicama firmu bi trebala da iz tih sredstava da, uz ostala dugovanja, poveže i radni staž. U kojem omjeru, to ovisi od vrijednosti koju su naplatili“, kaže Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK.

    Porezna uprava je još 2014. godine blokirala imovinu ovog preduzeća zbog neisplaćenih obaveza prema državi. Tako je dobila i hipoteku nad vlasništvom firme iz Dobošnice. Radnicima nije isplaćeno 50-tak plaća, ali ni novčana sredstva za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Problemi firme datiraju još od 2010. godine, a firma je 2002. godine prodata za jednu KM, no zagrebački kupci nisu ispunili svoje obaveze. „Iz tog razloga je Porezna uprava blokirala imovinu, da bi se do zadnjeg dana naplatilo penziono i zdravstveno osiguranje“, dodaje Hankić.

    Nakon dugog iščekivanja, radnici su dočekali da ova firma i 67 uposlenika uđu u sastav Željeznica Federacije. Iz Kantonalne Vlade napominju da će se na sličan način riješiti i problem radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla, te je ovo samo jedan od pokazatelja da ni stečaj ne znači kraj rada preduzeća. „Federalna i Kantonalna vlada imaju usmjerenje, imaju cilj. Ono što smo u protekloj godini radili, evo sada se pokazuju plodovi našeg rada, iskrene namjere vlada da riješe ove probleme“, napominje Mićanović.

    Međutim, niti jedan problem se, dodaje Mićanović, ne rješava preko noći i za sve je potrebno određeno vrijeme kako bi plodovi rada bili vidljivi. Radnici preduzeća Rewom Dobošnica protestima i štrajkovima glađu na otvorenom dugo su ukazivali na činjenicu da firma može nastaviti da radi, da mogu obezbjediti proizvodnju i tržište zbog čega su i tražili pokretanje proizvodnje. Po svemu sudeći, pitanje je dana kada će se ponovo naći na svojim radnim mjestima, u preduzeću koje je nekad upošljavalo i preko 200 radnika. (RTV Slon)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje