Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

‘Prvi arapski grad u BiH’ među najvećim poreskim dužnicima

Preuzmite sliku

Kompanija Gulf Real Estate na listi je najvećih poreskih dužnika u Bosni i Hercegovini po osnovu PDV-a i akciza, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

Ova kompanija je 7. najveći poreski dužnik po ovom osnovu sa dugom koji iznosi preko tri miliona KM, piše BiznisInfo.ba.

Podsjetimo, riječ je o kompaniji koja je izgradila turistički grad Osenik na teritoriji Hadžića kod Sarajeva. Vlasnici firme su iz Kuvajta.

Osenik je najavljen kao velika razvojna investicija, s velikim brojem vila i drugih ugostiteljskih i zabavnih sadržaja, te impozantnim jezerom u sredini. Naselje je zaista i izgrađeno sa svim sadržajima, ali kasnije stvari očito nisu išle prema planu.

Ovo naselje bilo je nazivno i “prvim arapskim gradom u BiH”, s obzirom da su vile bile namijenjene uglavnom arapskim kupcima, a cijeli kompleks je bio ograđen i osiguran. Naravno, ulaz je bio svima omogućen.

Podsjetimo, u to vrijeme je bila ekspanzija gradnje naselja u BiH namijenjenih kupcima iz arapskih zemalja.

No, ova kompnija je očito upala u velike probleme. Prema podacima, firma konstantno posluje s gubicima, uprkos ogromnoj vrijednosti izgrađenih nekretnina.

Primjera radi, prošle godine je firma bila u gubitku od 425 hiljada KM, a godinu ranije minus je iznosio 654 hiljade KM. Minus je bilježen i svih prethodnih godina, a 2016. godine iznosio je 921 hiljadu KM.

Šira javnost nikada nije dobila jasnu informaciju šta se desilo sa ovim nekretninama, odnosno da li su one prodate, ako nisu – zbog čega nisu, da li se iznajmljuju itd.

No, gubici ne mogu opravdati poreski dug jer kompanija ima ogromnu imovinu. Naime, prema posljednjem finansijskom izvještaju, kompanija ima nekretnine, postrojenja i opremu u vrijednosti od 28 miliona KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje