Ponedjeljak, 29. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Proračun FBiH: Najviše novca za penzionere, a povećanje penzija od februara

Preuzmite sliku

Tek su rijetki optimisti početkom sedmice vjerovali da će do njegova kraja Federacija BiH imati usvojen proračun za ovu godinu.

Na dnevnom redu sazvanih sjednica obaju domova Parlamenta FBiH nalazila se odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine. Vlada FBiH zasjedala je u ponedjeljak, utvrdila prijedlog proračuna u iznosu od 7.474,800.209 KM te ga po žurnoj proceduri poslala u Parlament.

Proračun za sve kategorije

Na adrese predsjedatelja domova Mirjane Marinković Lepić i Tomislava Martinovića stigli su dopisi kojima Vlada traži izmjenu dnevnih redova te uvrštavanje proračuna umjesto odluke o privremenom financiranju. Rukovodstvo obaju domova je u vrlo kratkom roku reagiralo te su proračun razmatrala i usvojila oba doma, najprije Zastupnički, a potom i Dom naroda.

Od slanja akta u Parlament do njegova potvrđivanja u Domu naroda prošla su nepuna četiri dana. FBiH u tom je vremenu dobila rekordan proračun od gotovo 7,5 milijardi KM, a uz rekordan iznos proračuna, i Parlament je oborio rekord po broju održanih sjednica.

U četiri dana dva je puta zasjedao Zastupnički dom (s tim da jedna započeta sjednica nije završena). Dvije sjednice u samo jednom danu održao je i Dom naroda Parlamenta FBiH. Iako ima onih koji će pohvaliti brzu reakciju Parlamenta FBiH, po mišljenju iskusnih, brzina nije glavna odlika parlamentarne demokracije, već kvaliteta i provedivost donesenih zakona i akata.

Kad je u pitanju proračun, kao jedan od najvažnijih dokumenata koje donosi Parlament, žurna procedura nije nešto što su pozdravili ni vladajući ni opozicija, jer i jedni i drugi, u skladu s demokratskim i procedurama zemalja članica Europske unije, što BiH pretendira postati, zahtijevaju redovnu proceduru.

Ona im donosi više prostora i vremena amandmanski djelovati na proračun i donijeti za sve što kvalitetniji dokument. To bi značilo da je pred zastupnike i izaslanike trebao doći proračun najprije u formi nacrta, a tek nakon rasprave kao prijedlog.

No, čini se da ove godine Vlada FBiH, koja je predlagatelj proračuna, nije za to imala dovoljno vremena te je proračun po žurnoj proceduri upućen Parlamentu na razmatranje i donošenje.

U raspodjeli, uključujući i povećanje od 537 miliona KM, za koliko je proračun za 2024. uvećan u odnosu na prošlogodišnji, najviše sredstava ide za penzionere – 317.17 miliona KM.

Iz navedene stavke financirat će se isplata, ali i povećanje penzija na koje penzioneri mogu računati već i idući mjesec. Povećanjem osnovice na 425 KM na rast plata mogu računati i zaposleni u federalnim institucijama.

Sljedeći na popisu za povlačenje značajnih sredstava je zdravstveni sistem, za konsolidaciju javnih zdravstvenih ustanova ide 75 miliona KM, a u Fond solidarnosti dodatnih 50 miliona KM, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 16.5 milionna KM s tendencijom dodatnog povećanja kroz rebalans u toku godine.

Energetika, sport, porodica

Za naknade civilnim žrtvama rata i projekte namijenjene toj te kategoriji branioca, za koju je predviđeno povećanje od 9.6 miliona, predviđen je ukupni porast izdvajanja u iznosu od 57.7 miliona KM.

Na značajno povećanje može računati i područje sporta, posebno u segmentu izgradnje sportske infrastrukture, za koju je predviđeno 18 miliona KM, uz 10 miliona za institucije kulture, objekte, izgradnju, adaptaciju i rekonstrukciju te 2.5 miliona KM za graditeljsko nasljeđe.

Prilikom povećanja izdvajanja prepoznata je i područje naučno-istraživačkih radova od posebnog značaja za Federaciju BiH.

Na povećanje sredstava mogu računati i mladi koji rješavaju stambeno pitanje kroz rast kreditne linije za pet miliona KM te ona iznosi 20 miliona KM.

Za svako novorođeno dijete osigurana je jednokratna potpora od 1.000 KM i za te će namjene u proračunu FBiH biti ukupno izdvojeno 16 miliona KM.

Proračun Federacije BiH, najveći do sada, uskoro će postati i operativan, a brojne kategorije kojima je donio povećanje nadaju se kako će se lakše, uz predviđena povećanja primitaka, boriti s rastom životnih troškova. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje