Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Propala ‘Bobar banka’ nikada neće naplatiti oko 230 miliona KM kredita

Preuzmite sliku

“Bobar banka“ u stečaju od pravnih subjekata potražuje 244,9 miliona maraka, a s obzirom na veoma lošu naplatu gotovo je izvjesno da čak 230,5 miliona KM neće biti moguće naplatiti.

Stečajni upravnik “Bobar banke“ Lazo Đurđević u informaciji, koja je u posjedu banjalučkog portala “Capital”, navodi da banka u od pravnih osoba potražuje kredite s dospjelom glavnicom i kamatama u ukupnom iznosu od 244,9 miliona KM, dok od fizičkih osoba potražuje 24,2 miliona KM.

Najveća potraživanja su od pravnih subjekata, koja se i nalaze u najlošijoj kategoriji. Đurđević je naveo da banka 244,9 miliona KM potražuje od ukupno 312 pravnih subjekata, po 1.220 partija.

U “A“ kategoriji je vrlo mali iznos, svega 3,4 miliona KM ili oko dva posto. Svega 40 komitenata banke svoje obaveze izmiruje redovno ili s kašnjenjem do 30 dana.

Đurđević konstatuje da se čak 98 posto potraživanja nalazi u kašnjenju i da je naplata dobrog dijela potraživanja vrlo upitna.

-Od ukupno 312 korisnika kredita njih 256 je u “E“ kategoriji ili čak 230,5 miliona KM plasiranih sredstava je upitne naplate. Od ukupnog iznosa potraživanja od pravnih subjekata utuženo je 221,4 miliona KM, dok neutužena potraživanja iznose 23,5 miliona KM – navodi se u informaciji koju je pripremio Đurđević.

Kada su u pitanju potraživanja od fizičkih osoba, koja ukupno iznose 24,2 miliona KM, banka taj iznos potražuje od ukupno 1.193 osoba koje imaju 1.443 partije.

-Vidljivo je da se plasirana sredstva vrlo loše vraćaju, te da je od ukupno 1.193 klijenata u “A“ kategoriji svrstan samo 181 klijent – navodi se u informaciji.

Đurđević ističe da je posebno veliki broj klijenata, a time i plasmana koji se nalaze u “E” kategoriji. Ukupno 873 klijenta duguju Banci 20.184.678 KM, s kašnjenjem u izmirivanju svojih obaveza dužem od šest mjeseci.

Od ukupnog iznosa potraživanja od fizičkih osoba, utuženo je 19,8 miliona KM, dok neutužena potraživanja iznose 4,3 miliona.

Đurđević u informaciji navodi da nisu tuženi klijenti koji određene iznose redovno uplaćuju u svotama koliko su to u mogućnosti, svakog mjeseca, te da se smatralo da bi utuženje i pretpostavke vezane za dužinu trajanja sudskog procesa još više produžile vrijeme naplate.

O ovom pitanju Odbor povjerilaca će zauzeti stav i tražit će od Skupštine povjerilaca dodatne smjernice.

U Izvještaju o kreditima povezanih osoba, koji su razmatrali članovi Odbora povjerilaca Bobar banke u stečaju navodi se da Banka od povezanih osoba iz Bobar grupacije potražuje ukupno od 32 dužnika 102 miliona KM.

Najviše potražuje od Bobar Autosemberije (38,4 miliona KM), od BMD Bijeljina – Janja (13,2 miliona), od Univerzala (devet miliona), od Elvaka (8,7 miliona) od preduzeća “Kriška“ (8,5 miliona), od Bobar Group (9,6 miliona), od Septem Mont – Zvornik (3,7 miliona) i drugih firmi. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,