Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Produžena zabrana izvoza oblovine i peleta do kraja januara 2023. zbog enormnog rasta cijena

Preuzmite sliku

Produžena je zabrana izvoza oblovine i peleta do kraja januara 2023. zbog enormnog rasta cijena, ovu odluku donijelo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj telefonskoj sjednici. Privremena zabrana izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta na snazi će biti do 31. januara 2023. godine.

Zabrana izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta odnosi se na 12 tarifnih oznaka i uključuje oblovinu i pelete od drveta. Time se žele spriječiti nestašice i ublažiti posljedice za stanovništvo i privredu prouzrokovane rastom cijena. Ali i krizom na svjetskom tržištu energenata.

Odluka je donesena u skladu sa inicijativama Vlade RS i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. A nakon što je utvrđeno da ranije donesenom odlukom nisu ispunjeni ciljevi njenog donošenja. To se, prije svega, odnosi na enormni rast cijena određenih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta koji nije zasnovan na realnim troškovima njihove proizvodnje. Cijena se formira na osnovu kretanja cijena na međunarodnom tržištu. To domaće tržište ne može pratiti.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaduženo je da, u okviru svojih nadležnosti i u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, iznađe način za uvođenje izvoznih ograničenja za određene šumske drvne sortimente i proizvode od drveta. Sve u skladu sa dostavljenim inicijativama entitetskih nadležnih institucija.

Po isteku roka primjene ove odluke, Vijeće ministara BiH će produžavati zaštitne mjere predviđene ovom odlukom, na prijedlog i na osnovu izvještaja Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Sve do ispunjenja ciljeva uvođenja privremene zabrane izvoza.

Produžena zabrana izvoza oblovine i peleta

Vijeće ministara BiH može preispitati primjenu ove odluke i prije isteka njenog važenja u slučaju ispunjenja ciljeva njenog donošenja, na osnovu dostavljenog izvještaja Ministarstva vanjskih trgovine i ekonomskih odnosa.

Odluka stupa na snagu danom donošenja. Bit će objavljena u “Službenom glasniku BiH” i službenim glasilima entiteta.

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi ranije donesena odluka. Ona se ticala privremene zabrane izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta.

Usvojena je na 76. vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH od 20. septembra ove godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,