Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslanici SNSD-a uputili zahtjev za nižu stopu PVD-a na lijekove i osnovne životne namirnice

Preuzmite sliku

Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predali su danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim je predviđeno uvođenje niže stope PVD-a na lijekove i osnovne životne namirnice, potvrdila je šef Kluba poslanika SNSD-a u ovom domu Snježana Novaković Bursać.

“Zakonsko rješenje ima za cilj poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima povećanja cijena usljed globalne inflacije i poremećaja na tržištu na koje ne možemo uticati”, pojasnila je Novaković Bursać.

Ona je dodala da tekst prijedloga podrazumijeva smanjenje stope PDV-a na 10 odsto za određenu grupu proizvoda kao mjere koja ima prvenstveno socijalni karakter. Niža stopa PDV-a predviđena je za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovanu dječiju hranu.

“Uvođenjem niže stope PDV-a želi se uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova kako bi se obezbijedilo finansijsko olakšanje za sve građane, posebno socijalno ugrožene”, istakla je Novaković Bursać.

Ona je dodala da je predviđeno i uvođenje više stope PDV-a koja bi iznosila 22 odsto na luksuzne proizvode, čime će se obezbijediti dodatni prihodi i nadomjestiti procijenjeni gubitak prihoda, što neće uticati na životni standard građana koji sebi mogu prištiti kupovinu ovih proizvoda. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,