Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Porast broj građevinskih dozvola u BiH, ali ne i predviđenih stanova za gradnju

Preuzmite sliku

Broj izdatih građevinskih dozvola rastao u oktobru, broj predviđenih stanova za gradnju u Bosni i Hercegovini pada, piše Bloomberg Adria.

Proizvođačke cijene u građevinarstvu neznatno su porasle u trećem u odnosu na drugi kvartal ove godine, a iako je broj izdatih građevinskih dozvola rastao u oktobru, broj predviđenih stanova za gradnju u Bosni i Hercegovini pada.

Ukupni indeks proizvođačkih cijena u građevinarstvu, odnosno stanogradnji u BiH u trećem kvartalu 2023. u poređenju s drugim kvartalom bilježi rast za 0,3 odsto.

Najviše je rasla cijena elektroinstalacionih radova, a zatim arhitektonskih i građevinskih radova i  mašinskoinstalacionih radova. Najmanji rast cijena zabilježen je u oblasti vodoinstalaterskih i kanalizacionih radova.

Rast cijena radova u ovoj godini nije pokolebao investitore da zatraže dozvole za građenje, pa je tako brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u oktobru 2023. gоdinе u оdnоsu nа oktobar 2022. godine veći zа čak 27,1 odsto.

Međutim, posmatrajući podatke, vidljivo je da je brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u oktobru ove godine manji zа 18,1 odsto u оdnоsu nа oktobar prošle godine.

U narednom periodu nas očekuje manji obim u segmentu stanogradnje, pad cijena nekretnina, oslanjanje kompanija na projekte niskogradnje i sve više stranih radnika, navode analitičari.

Analitičari navode da se građevinska aktivnost u prethodnom periodu razvijala na dva načina – privatna ulaganja u nekretnine i infrastrukturna ulaganja podržana vladinim i vanjskim finansiranjem (uglavnom sredstvima fondova Evropske unije).

U prošloj godini razvoj građevinske aktivnosti pokazuje mješovitu sliku unutar regije.

Tako slovenačka građevinska aktivnost bilježi najjači oporavak – rast od 22,2 odsto, neprilagođeno, uglavnom zbog rasta aktivnosti na izgradnji stambenih zgrada.

I Hrvatska je nastavila pozitivan trend rastom od četiri odsto na godišnjem nivou.

S druge strane, ostatak regije zabilježio je negativan rezultat tokom 2022. godine, uz godišnji pad građevinske aktivnosti u Sjevernoj Makedoniji od 11,9 odsto, u Srbiji od 10,4 odsto i Bosni i Hercegovini od 0,5 odsto.

”Cijene nekretnina u Adria regiji naglo su rasle u posljednjih nekoliko godina, podstaknute jeftinim kreditima, dobrim dinamikama tržišta rada i koncentracijom ulaganja ljudi u nekretnine. Očekujemo manju korekciju cijena do kraja godine, praćenu primjetnom korekcijom od 10 odsto ili više u 2024. godini kako se tržište smiruje i visoka osnova iz prethodnih godina dolazi do izražaja”, kažu analitičari.

Očekuju nastavak niže aktivnosti u izgradnji zgrada, što će podstaknuti građevinsku industriju da se više oslanja na projekte niskogradnje u bliskoj budućnosti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,