Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Podrška zapošljavanju povratnika i poticaj start-up biznisa

Preuzmite sliku

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sutra će potpisati i uručiti ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremom za obavljanje pripravničkog staža i 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja (start-up biznisi), saopšteno je iz Ureda Federalne vlade za odnose s javnošću.

Ovi programi, ukupne vrijednosti 750.000 KM, provode se s ciljem zapošljavanja povratnika, posebno mladih obrazovanih kadrova.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s visokom stručnom spremom, namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utiče na njihov održivi povratak/ostanak u mjestima povratka. Ovaj program vrijedan je 350.000 KM, prenosi Fena

S druge strane, program “Podrška start-up povratnika” provode se s ciljem povećanja stepena održivosti, razvoja i jačanja početnih biznisa povratnika.

Ove godine je za ovaj ugovor izdvojeno više od 400.000 KM.

Pripravnici su povratnici iz 25 općina s područja BiH, a biće angažovani kod 28 poslodavaca. Dok će 46 povratnika iz 19 općina imati start-up biznis. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje