Pet stvari na koje ne biste trebali trošiti novac nakon razvoda
Foto: Tuzlanski.ba

Osim raspada vašeg ljubavnog odnosa, razvod može uništiti i druga područja vašeg života, piše Best Life 

Nakon što završite svoj brak, možda ćete se, između ostalog, snaći u novim pravilima zajedničkog roditeljstva, društvu i finansijama. Pitate se šta prestati kupovati nakon što se razvedete? Čitajte dalje kako biste saznali, prenosi Tuzlanski.ba

Skupa kuća ili stan

U svom bračnom domu, posebno ako ste bili u porodici s dvojnim prihodima, možda ste se navikli na veću kuću ili onu s ljepšim namještajem.

"Nakon razvoda često postoji čežnja za stabilnošću, a posjedovanje doma može se činiti kao solidan korak. Koliko god željeli tu kuću sa drvenom ogradom, dobra je ideja pritisnuti kočnice", kaže Jonathan Merry

Umjesto toga, on preporučuje da odvojite ovo vrijeme kako biste prihvatili svoje životno stanje i bili sigurni da znate šta želite prije nego što se posvetite novoj nekretnini.

"Iako možda jedva čekate da se skrasite odmah nakon konačnog rješenja, pričekajte godinu dana. Velike životne odluke nakon događaja koji vam je promijenio život često mogu biti impulzivne, ne želite se kajati", kazao je.

Novi automobili

Trebali biste dobro razmisliti prije nego što kupite novi automobil nedugo nakon razvoda.

"Ako je potreban prevoz, možda bi bilo bolje razmisliti o polovnom automobilu ili zadržati postojeći, ako je moguće. Novi automobil može doći s pozamašnim mjesečnim plaćanjima i višim stopama osiguranja, što možda nije održivo s jednim prihodom ili s povećanim troškove nakon razvoda", kaže ona.

Pokloni za djecu 

I emocije i finansijski stres razvoda mogu postati pojačani kada su u pitanju djeca. Neki roditelji trošenjem pokušavaju umiriti djecu i sebe.

"Posljedice razvoda često podrazumijevaju želju obasuti svoju djecu ljubavlju. I to je nevjerovatno! Ali, ponekad se ta ljubav pretvori u trošenje, s ciljem da nadmašite drugog roditelja", kaže Merry. "Zapamtite, djeca cijene ljubav i stabilnost više od najskupljih igračaka. Dajte prednost uravnoteženom kućnom okruženju i promišljeno odabranim poklonima."

Luksuzna roba

Neki ljudi čine potrošnju na luksuznu robu s privlačnošću poznatih marki i odgovarajućom cijenom.

"Nakon razvoda pojedincima se može dogoditi da im se raspoloživi dohodak značajno smanji", kaže Colton. "Impulzivna kupovina ili kupovina luksuznih predmeta može dovesti do daljnjeg finansijskog pritiska. Emocije mogu biti pretjerane i moglo bi biti primamljivo prepustiti se, ali to može pogoršati finansijske izazove."

Godišnji odmori

Možda tražite promjenu okruženja nakon teškog razvoda, ali stručnjaci upozoravaju na skupa putovanja koja bi vas mogla finansijski ugroziti.

"Iako bi moglo biti primamljivo otići na odmor nakon razvoda, skupi odmori mogu iscrpiti ušteđevinu. Umjesto toga, razmislite o jeftinijim putovanjima ili lokalnim boravcima dok se ponovno ne uspostavi finansijska stabilnost", savjetuje Colton.