Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su top deset kompanija koje su uplatile najviše poreza u 2017. godini

Preuzmite sliku

Deset kompanija iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 miliona KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine. 

To su ujedno i kompanije koje su u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH, potvrđeno je danas iz Uprave za indirektno/neizravno oprezivanje BiH.

Osim najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o preduzećim koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreskim obveznicima.

Od deset kompanija koje su najviše uplatile poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovici 2017. godine sedam je iz Federacije BiH, a tri iz RS.

U pitanju su kompanije: BH Telecom d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Telekomunikacije RS-a – Mtel, Fabrika duhana Sarajevo, Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar, Bingo d.o.o. Tuzla, JP Hrvatske telekomunikacije Mostar, Optima Grupa d.o.o. Banja Luka, Mješoviti holding ERS-MP a.d. Trebinje i RiTE Ugljevik, te RMU Banovići.

,,Za sve ovakve poreske obveznike u BiH UIO će u narednom periodu uvesti tzv. „Horizontalni monitoring“, tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO s poreznim obveznicima”, navodi se u saopćenju.

Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika.

,,Kao što svakog mjeseca na web stranici UIO objavljujemo tzv. „Crnu list“ na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako će UIO u narednom periodu formirati i tzv „Bijelu listu“ („White list“), onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza”, naglašavaju iz UIO.

Ističu da je to slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama Evropske unije, tako da će i UIO slijediti ovaj primjer. Obveznici objavljeni na „Bijeloj list“ UIO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.

Uprava za indirektno oporezivanje je u sedam mjeseci  2017. godine prikupila rekordnih tri milijarde i 909 miliona KM što je za 255 miliona KM ili 6,99 posto više u odnosu na isti period 2016. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje