Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ove jeseni obezbijedite svom domu dovoljno svjetla i topline

Preuzmite sliku

U iščekivanju zimskog solisticija, koji najavljuje period dužih noći i nedostatak sunčeve svjetlosti, važno je učiniti sve što je potrebno kako biste osigurali dovoljno dnevne svjetlosti u svom domu.

Osim što utiče na raspoloženje i produktivnost, dnevna svjetlost je važan izvor vitamina D, koji je neophodan za normalno funkcionisanje imunog i nervnog sistema. Takođe, više prirodnog svjetla donosi značajne uštede energije, a samim tim i novca.

S obzirom na to da sunčeva svjetlost ima veliki utjecaj na raspoloženje, a samim tim i na motivaciju, potrebno je njome ispuniti svoj životni i radni prostor. Najsigurniji način da se to postigne je krovnim prozorima, koji pružaju direktnu sunčevu svjetlost najduže tokom dana.

Osim što obezbjeđuju optimalnu količinu sunčeve svjetlosti, krovni prozori su odličan izvor topline za vaš dom, što je izuzetno važno za nadolazeći period kada nas očekuju hladni dani. Zbog svog položaja, krovni prozori hvataju maksimalnu sunčevu svjetlost i toplinu tokom dana, pomažući na taj način da se održi uravnotežen cirkadijalni ritam, koji reguliše dnevne cikluse spavanja, budnosti i aktivnosti tokom dana.

  • Osim zdravstvenih prednosti koje nam sunčeva svjetlost pruža, postoji i značajna ušteda energije koja nam je neophodna u danima koji dolaze. Cijene energenata nastavljaju rasti u cijeloj Evropi i, prema podacima Eurostata iz avgusta, povećanje cijena je daleko od kraja. Godišnja energetska inflacija u EU je u julu dostigla 41,1%, što je povećanje od 14,1% od početka godine.

    Najsigurniji način da svom domu obezbjedite najbolju energetsku efikasnost je ugradnja VELUX krovnih prozora, koji će vaš dom ugrijati tokom jeseni i zime. VELUX krovni prozor sa trostrukim ostakljenjem i termo izolacijom može smanjiti gubitke toplote u prostoriji, dok tokom ljeta, zbog svoje toplotne izolacije i mreže, smanjuje upotrebu klima uređaja, a zanimljiva je činjenica da pored očuvanja topline u prostoriji, studije su pokazale da dnevna svjetlost povećava i sposobnost učenja kod djece za 15%.

    Energetski efikasno staklo – bilo da se radi o dvostrukom ili trostrukom staklu – pomaže u smanjenju gubitka toplote u kući, smanjujući račune za komunalne usluge. VELUX mjerenja u modelu potkrovlja također su pokazala da bi zamjena dva krovna prozora mogla smanjiti energiju potrebnu za grijanje te prostorije do 11%.

    Vanjske rolete mogu poboljšati izolaciju prozora zimi, a ova dodatna izolacija može smanjiti potrebu za dodatnim grijanjem. U sezoni grijanja krovni prozori imaju bolji energetski balans od fasadnih prozora.

    Krovni prozori sa trostrukim staklom nam omogućavaju da snizimo termostat za 1-2°C bez gubljenja nivoa udobnosti, a u hladnijim danima Velux ima posebnu ponudu na ovaj model prozora, što doprinosi i većoj količini svjetlosti u vašem domu i dodatnu uštedu energije.

    Ako volite da iz toplog doma gledate jesenje kiše ili zimske pahulje, ušuškani u fotelji uz dobru knjigu i omiljeni čaj, omogućite svojim omiljenim sobama maksimalno svjetlo i toplinu postavljanjem vrhunskih krovnih prozora koji će također doprinijeti održivosti i energetskoj efikasnosti vašeg doma.

    O Grupaciji VELUX

    Više od 80 godina Grupacija VELUX stvara bolje životno okruženje tako što koristi krovove da omogući ljudima širom svijeta maksimalno uživanje u dnevnoj svjetlosti i svježem zraku. Naš proizvodni program uključuje krovne prozore i modularne svjetlarnike, dekorativne roletne, proizvode za zaštitu od sunca i vanjske roletne, kao i rješenja za ugradnju i pametne kuće. Ovi proizvodi pomažu u stvaranju zdrave i održive unutrašnje klime, za rad i učenje, za igru i uživanje. Mi smo globalna kompanija – imamo prodajnu i proizvodnu djelatnost u više od 38 zemalja i oko 12.500 zaposlenih širom svijeta. Vlasnik Grupacije VELUX je VKR Holding A/S, društvo s ograničenom odgovornošću koje je u potpunom vlasništvu neprofitnih, dobrotvornih fondacija (THE VELUX FOUNDATIONS) i porodice. VKR Holding je 2021. godine imao ukupan prihod od 3,5 milijardi EUR, a fondacije THE VELUX FOUNDATIONS su donirale 244 miliona EUR u dobrotvorne svrhe.

    Za više informacija o Grupaciji VELUX posjetite velux.com.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje