Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Otkrivamo ko je kupio imovinu Livnice čelika Tuzla za skoro 14 miliona KM?

Preuzmite sliku

Danas je u medijima objavljena informacija kako je na šestom usmenom nadmetanju u Općinskom sudu Tuzla prodata imovima Livnice čelika Tuzla ali da će ime kupca biti poznato u narednih mjesec dana do kada je i rok za uplatu novca.

Početna cijena imovine Livnice čelika Tuzla što uključuje i zemljište ukupne površine 33.751 metar kvadratni, ne veoma atraktivnoj lokaciji u Tuzli u ulici Bosne Srebrene iznosila je 10.811.161 KM.

“Na javnom nadmetanju pristigle su tri ponude, a najveća je iznosila 13.910.00. Druge dvije ponude bile su ‘teške’ 13.900.000 i 10.811.161, što je bila i početna cijena – potvrdio” je za Faktor stečajni upravnik Livnice čelika Tuzla Hajrudin Kunalić.

Kako Tuzlanski.ba saznaje lokaciju na kojoj se nalaze se i proizvodno poslovni objekti, mašine, oprema, postrojenja i inventar, kao i zemljište van kruga tvornice, tačnije industrojski kolosijek površine oko 543 metra kvadratna kupio je aktuelni načelnik općine Kalesija Sead Džafić za što će platiti blizu 14 miliona KM.

Džafić se privatnim biznisom se počeo baviti još davne 1988. godine kada su se rijetki i najhrabriji odlučivali na taj korak. Godine 1992. patriotizam prevladava, privatni biznis staje, Sead se priključuje Patriotskoj ligi i staje u odbranu Kalesije. Po završetku agresije na Bosnu i Hercegovinu Sead se ponovo vraća privatnom biznisu.

Sead Džafić je inače vlasnik uspješne kompanije UNIS TOK koju je kupio u okviru privatizacije, 2001. godine sa osnovnim motivom da pomogne rodnom kraju.

Na prošlogodišnjim izborima Sead Džafić donio je odluku da se kao nezavisni kandidat ukuljuči u utrku za načelnika Kalesije. Građani Kalesije ukazali su mu povjerenje, a iza sebe je ostavio svoje protivkandidate Muhameda Osmanovića iz SDP-a, Ismeta Mešića kao zajendičkog kandidata SDA/SBB te nezavisnog kandidata Rasima Omerovića.

  • Od novca koji će Džafić uplatiti za imovinu Livnice čelika Tuzla trebalo bi da se skoro u potpunosti namire sva potraživanja za oko 200 radnika što uključuje plate, uvezivanje radnog staža i obaveze prema povjeriocima, odnosno nepodmirene poreze.

    Podsjetimo, radnici Livnice čelika Tuzla već godinama pokušavaju ostvariti svoja prava pa su tako sa brojnim drugim obespravljenim radnicima pješačili prema graničnom prelazu Orašje s ciljem da napuste BiH.

    Početkom 2016. godine nekoliko radnika Livnice zatvorilo se u fabriku i stupilo u štrajk glađu koji je trajao oko 20 dana, a prekinut je nakon obećanja Vlade FBiH, i Vlade TK da će biti preduzeti maksimalni napori kako bi njihovi problemi bili rješeni, međutim to se do danas nije dogodilo.

    Hoće li Sead Džafić na mjestu Livnice pokrenuti neku novu fabriku i proizvodnju i tako obezbijediti nova radna mjesta ili će izgraditi atraktivan stambeno-poslovni kompleks ili nešto treće, ostaje da se vidi. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,