Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ostvarenje studentskog sna: Osnovao firmu, pa s Austrijancima ušao u milionske investicije

Preuzmite sliku

Osnivanjem društva sa ograničenom odgovornošću “Nucad” d.o.o. Bugojno, Elvir Nuhić, dipl. maš. inž. ispunio je svoj san iz studentskih dana, piše Akta.ba.

U januaru 2018. godine firma je osnovana sa ciljem kupovine proizvoda iz oblasti mašinske obrade, zavarenih konstrukcija i inženjerskih usluga u Bosni i Hercegovini i prodajom istih na austrijskom tržištu. Zahvaljujući uspješnom poslovanju firme 2018., 2019. i 2020. godine, uspješne kompanije iz Austrije odlučuju se za intenzivnije zajedničko poslovanje sa firmom NUCAD d.o.o. i rezultat toga je odluka otvaranja firme “Encad Engineering GmbH” u Austriji, s ciljem lakše prodaje proizvoda na austrijskom tržištu.

U ljeto 2021. godine donesena je zajednička odluka pomenutih kompanija za pokretanje proizvodnje u Srednjobosanskom kantonu.

S tim ciljem, u decembru 2021. godine zaposlena su jos 2 inženjera, Amel Jusufspahić i Selmir Šeremet. Naredni korak napravljen je u januaru 2022. godine, kada su poslani prvi radnici na obuku kod kupca u Austriju, a s ciljem sticanja znanja u proizvodnoj kompaniji na zapadu, a koja radi po najstrožijim evropskim standardima. Od decembra 2021. godine do augusta 2022. godine, uloženo je u kompaniju oko 400.000 eura vrijednosti u mašinama i novcu.

Trenutno firma Nucad d.o.o. broji 20 zaposlenih, posjeduje apkant prese, i radi po sistemu kvaliteta ISO 9001 : 2015, te tehničkim standardima EN 1090-2 i EN ISO 3834-2 za zavarene konstrukcije.

Jedan od glavnih faktora uspjeha firme ogleda se u tome što redovno organizuje edukaciju radnika u svim oblastima i tako stiče da uposlenici u svom segmentu budu profesionalni i adekvatni za posao koji obavljaju. Profesionalnost, stručno osoblje i kvalitetan proces proizvodnje rezultirali su dobrim poslovnim uspjesima i dobivanjem certifikata za pomenute standarde. Nucad na tome nije stao, pa su trenutno dva radnika na specijalizaciji za tehnologa/inženjera zavarivanja na Institutu za Varilstvo u Ljubljani.

Učenicima srednjih škola u Bugojnu je omogućeno obavljanje stručne prakse u proizvodnom pogonu firme.

Buduće planirane investicije su kupovina hale površine 10.400 kvadratnih metara, u kojoj firma trenutno radi te nabavka još jedne CNC prese, lasera za sječenje i savremenog robota za zavarivanje, čime će se ukupni uloženi kapital povećati za 3 miliona eura.

NUCAD je trenutno u potrazi za još 3 inženjera (za upravljanje ERP sistemom, laserom i robotom za zavarivanje), koji će ići na obuku u Austriju početkom januara.

Edukovani i zadovoljni radnici su kod nas na broju jedan, te zbog toga je odlučeno da se podijeli dobrovoljna jednokratna pomoć u iznosu od 1080 KM svim uposlenicima. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,