Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Omiljena ljetna poslastica: Po čemu se razlikuju “gelato“ i sladoled? Pronađite najpopularnije brendove ekskluzivno u Crvena jabuka marketima

Preuzmite sliku

Iako Italijani riječ „gelato“ koriste za opisivanje sladoleda, u mnogim drugim zemljama, naročito onim sa engleskog govornog područja, ta dva pojma ne opisuju istu stvar.

Na prvi pogled „gelato“ i sladoled (eng. ice cream) su poprilično slični – slatki hladni deserti koji ne zahtijevaju pečenje. Oba se prave sa sličnim sastojcima, ali njihove sličnosti tu završavaju. Između njih postoje značajne razlike kada su u pitanju omjeri sastojaka i tekstura, ali i proizvodni procesi.

Ako se pitate koja od ove dvije poslastice je prva napravljena – to je, svakako, „gelato“! Moderni „gelato“ vuče korijene iz Italije još iz 16. vijeka, dok su stanovnici s druge strane okeana modernu verziju sladoleda upoznali tek dva vijeka kasnije. Međutim, i „gelato“ i sladoled prema mišljenjima istoričara vuku korijene iz azijskih kultura, gdje se još ranije konzumirao drobljeni led uz različite arome.

Dobro, ali po čemu se „gelato“ razlikuje od sladoleda?

I „gelato“ i sladoled su smrznuti mliječni deserti napravljeni od mlijeka, vrhnja, šećera, dodatka različitog voća ili aroma. Glavna razlika je u tome što „gelato“ ima niži postotak masnoće, više mlijeka nego slatkog vrhnja i proizvodi se procesom sporog mućenja. Zbog toga ima manje kalorija i manje zraka, što čini njegovu teksturu gušćom, a okus punijim i koncentrisanijim u poređenju sa sladoledom.

Zbog svoje gustoće „gelato“ se obično čuva na višoj temperaturi od običnog sladoleda kako bi se osigurao savršen nivo kremaste teksture i svilenkasti završetak koji su bitne karakteristike svakog gelata. Također, postoje razlike u načinu na koji se poslužuju. Dok se sladoled grabi na kuglu i tako stavlja u kornet ili posudu, „gelato“ se pljosnatom špatulom razvlači po kornetu.

  • Ako ste ljubitelj jedne od ove dvije poslastice, sigurno će vas obradovati podatak da od ovog ljeta na našem tržištu možete pronaći autentični „gelato“ brenda Sammontana i to u dvije linije – Barattolino gelato u čašama i Gruvi gelato na štapiću, kao i dobro poznati američki „sladoled nad sladoledima“ Häagen-Dazs, ekskluzivno u Crvena jabuka marketima.

    „Uvijek se trudimo da idemo nekoliko koraka naprijed i da svojim kupcima donesemo novitete koji su dostupni samo u našim marketima. Kvalitetni i prepoznatljivi brendovi Sammontana i Häagen-Dazs od početka ove ljetne sezone naišli su na pozitivne reakcije kupaca i veliku potražnju. Tome je svakako doprinijela i široka paleta različitih kombinacija okusa koji su po prvi put dostupni na našem tržištu,“ navela je Aleksandra Marković, PR trgovačkog lanca Crvena jabuka market.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje