Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oko 70 posto posjećenih kompanija planira povećanje zaposlenosti u naredne tri godine

Preuzmite sliku

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o Programu postinvesticione podrške investitorima (aftercare aktivnosti), koji je predložila Agencija  za  unapređenje  stranih investicija  u  BiH  –  FIPA  za  2016.  godinu s preporukama za poboljšanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini.    

U okviru Aftercare programa, FIPA je u prošloj godini posjetila 55 kompanija, a njeni službenici su obavili ukupno 520 posjeta kampanijama u BiH u periodu od 2007. do janaura 2017. godine.

U izvještaju je istaknuto da 52,8 posto kompanija planira nova ulaganja, i to u ukupnom iznosu od 407,3 miliona eura reinvesticija, a 69,8 posto kompanija planira povećanje zaposlenosti u naredne tri godine.

Preporuke FIPA-e za državni nivo odnose se na unapređenje stanja u više oblasti, koje su ocijenjene važnim za investitore, uključujući carine i carinsku politiku, poslovanje u slobodnim zonama, akcize, javne nabavke, kretanje radne snage, boravak i zapošljavanje stranaca, elektronsko poslovanje, tržište radne snage, energetiku te međunarodne i bilateralne odnose.

U cilju realizacije preporuka za poboljšanje poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini Vijeće ministara BiH poziva sve nadležne institucije da nastave aktivnu saradnju s FIPA-om,  koja uključuje i razmjenu podataka, organizaciju sastanaka i druge oblike saradnje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,