Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odluka Vlade FBiH o isplati jednokratne pomoći isključuje izabrane dužnosnike

Preuzmite sliku

Odluka Vlade Federacije BiH, donesena 18. decembra, o izdvajanju sredstava u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija, iz Vlade FBiH je saopćeno kako ta odluka isključuje izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

Također naglašavaju kako je Odluka je donesena u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od poslodavca.

Tom odlukom se propisuje da se iz budžeta FBiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji platu primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBiH, isključujući izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.

Također, Odlukom je propisano da će se isplata sredstava izvršiti u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od poslodavca u visini od 1.260 KM po zaposleniku, a pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici, koji su bili u radnom odnosu u momentu stupanja na snagu te odluke.

Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke osigurat će se u okviru odobrenog budžeta FBiH za 2023. godinu predviđenog za isplatu plaća i naknada zaposlenih, te kroz preraspodjele između budžetskih korisnika, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje