Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nova prevara na Facebooku: Nećete dobiti 100 KM od Unicredit banke

Preuzmite sliku

U još jednoj prevari na Facebooku korisnicima/ama se obećava pomoć u iznosu od 100 KM, koju navodno dijeli UniCredit banka u Bosni i Hercegovini. Iz ove banke potvrdili su da je riječ o zloupotrebi njihovog identiteta.

Gotovo identična objava pronađena je i na stranici UniCredit BANK BiH, gdje je objavljena 27.10.2022. U ovoj objavi takođe se tvrdi da ova banka nudi 100 KM pomoći klijentkinjama i klijentima bilo koje banke u BiH, dokle god imaju “otvoren račun, bankomatsku karticu, važeću ličnu kartu i aktivan broj mobitela”.

U samim objavama nije precizirano na koji način korisnici/e mogu dobiti navedenu pomoć. Ipak, u komentarima na objavi od 27.10.2022. može se vidjeti da administratori/ke ove Facebook stranice korisnike/ce pozivaju da ih kontaktiraju privatnom porukom kako bi dobili/e pomoć.

  • Raskrinkavanje je upitom o autentičnosti navedenih objava kontaktiralo službu za odnose s javnošću UniCredit banke. Kako su u odgovoru za našu platformu naveli, riječ je o prevari:

    “Ovim putem Vas informišemo da je riječ o lažnoj nagradnoj igri, kao i lažnom predstavljanju s malicioznom pozadinom. Napominjemo da UniCredit Bank d.d. nema zvanični profil na Facebook i Instagram društvenim mrežama. Na navedenim društvenim mrežama dostupan je isključivo profil UniCredit Grupe, koji se ne koristi u svrhu slanja oglasa niti komuniciranja s klijentima.

    UniCredit Bank d.d. kroz kanale komunikacije redovno upozorava klijente na ovakve ili slične radnje, te skreće pozornost da svoje lične/osobne i bankovne podatke te kartice uvijek čuvaju u tajnosti i ne dijele s nepoznatim osobama kako bi spriječili zloupotrebu.

    Dodatno, UniCredit Bank d.d. povjerljive informacije nikada ne traži putem SMS-a, Viber-a, niti bilo kojeg online kanala.”

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje