Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ništa od željezničke linije Sarajevo-Banjaluka-Zagreb

Preuzmite sliku

Tri regionalna željeznička operatera Željeznice Republike Srpske, Željeznice Federacije BiH i Hrvatske željeznice za putnički prevoz razmatrala su mogućnosti uspostavljanja međunarodne željezničke linije na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Zagreb koja, prema pokazateljima, još nema ekonomsku opravdanost.

Na sastanku, održanom juče u sjedištu Uprave Željeznica Republike Srpske u Doboju, izražena je spremnost sva tri željeznička operatera da se u narednom periodu, čim budu ispunjeni svi tehničko-tehnološki preduslovi za uspostavljanje međunarodnog željezničkog saobraćaja, nastave razgovori i aktivnosti na regionalnom povezivanju željezničkog putničkog saobraćaja, objavljeno je na Facebook stranici ŽRS-a.

Pomoćnik izvršnog direktora za prevoz putnika u Poslovima operacija ŽRS-a Nebojša Lujić rekao je Srni da se trenutna neisplativnost uvođenja međunarodnih linija jasno se ogleda i u statistici iz 2016. godine kada su brzi vozovi na relaciji Sarajevo-Banjaluka-Zagreb na godišnjem nivou prevozili 20.282 putnika, što po vozu iznosi oko 28 putnika.

On tvrdi da je računica jasna, da cijena karte plus broj prevezenih putnika ukazuje na ogromne troškove za željeznicu i trenutnu ekonomsku neopravdanost i neisplativost uvođenja međunarodne linije.

U proteklom periodu iz Željeznica FBiH najavljivali su moguće uspostavljanje sa novim redom vožnje željezničkog putničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Zagreb., čemu treba da prethodi ponovno povezivanje Sarajeva i Banje Luke. Juče obavljeni razgovori, međutim, pokazali su da dogovor sa ŽRS i HRvatske željeznice nije postignut.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje