Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najmanje se struje troši kad je bojler pravilno podešen i stalno uključen

Preuzmite sliku

Ko su energetski vampiri? Koji to uređaji gutaju kilovate čak i kada ih ne koristimo, ali ih ostvaljamo uključene? I koliko njihovim isključivanjem može da se uštedi struje? Prema najnovijoj studiji “Britiš gasa” za domaćinstva bi bilo najbolje da većinu uređaja isključe iz struje dok se ne koriste, jer ovi uređaji mogu da budu odgovorni za skoro 23% više potrošene električne energije.

To se pre svega odnosi na bojler za koji stručnjaci procjenjuju da je jedan od najvećih energetskih vampira u domaćinstvu. Naime, za samo jedan sat rada bojler snage dva kilovata potroši dva kilovatsata struje. Ako bojler svaki dan radi dva i po sata, mjesečno potroši ukupno 150 kilovatsati struje. Na većini bojlera je temperatura unaprijed podešena, ali da bi se uštedjelo termostat treba da bude podešen na 50 do 60 stepeni Celijusovih, a nikako na 75 ili 85.

Kako studija pokazuje osim što pregrijavanje vode nije neophodno, bojler će doprinijeti da računi za struju budu još veći, jer će trošiti više struje da potigne tu temperaturu. Preporučuje se da se električni bojleri redovno održavaju, odnosno da se bojler i grijači očiste bar jednom godišnje.

Dilema da li ga ostvaljati da stalno bude uključen ili ga isključivati poslie noćnog punjenja kada je struja jefitnija iz “Britiš gasa” proučuju da ovaj uređaj neće manje trošiti ako se stalno drži isključen jer će se voda sa svakim uključivanjem iznova morati da zagreje. Zato se električni bojler isključuje samo kad duže vrijeme neće niko da ga koristi. Najmanje se struje, kažu stručnjaci, troši ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen, piše Politika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,