Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najavljeni novi kilometri koridora 5C u septembru, završetak radova za 6 godina

Preuzmite sliku

Ministar saobraćaja i veza Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Denis Lasić najavljuje da bi se kroz narednih šest godina trebao završiti koridor 5C i samim time Federacija BiH spojiti sa Evropom.

Od sredine septembra ove godine, kako je rekao u intervjuu za Večernji list, BiH će dobiti nove funkcionalne kilometre autoceste na koridoru 5C.

Radi se, naime, o dionici Tarčin – Ivan, dugoj oko sedam kilometara, koja uključuje i dvocijevni tunel Ivan, tako da će se autocestom dolaziti do Bradine nadomak Konjica.

“Početak ove poddionice je na kraju dionice Lepenica-Tarčin, odmah nakon petlje Tarčin. Nakon što bude puštena u saobraćaj, putnici više neće morati koristiti staru cestu preko prevoja Ivan uključujući stari tunel Ivan na magistralnoj cesti”, kazao je Lasić.-

Lasić ističe kako je Vlada Federacije BiH uspjela u proteklom periodu odgovoriti na brojne izazove i poteškoće na koje je nailazila u radu, prije svega misleći na finansijsku stabilnost, osjetljivost na socijalne kategorije, kao i boračku populaciju.

Podsjetimo da su ranije aktivisti upozoravali da završetak koridora 5C do 2028. godine nije realan s obzirom na to da se ispred ovog plana nalaze i sudski predmeti, poput prvostepene odluke Općinskog suda u Mostaru koji je utvrdio da Federacija BiH diskriminira stanovnike u južnim dijelovima Mostara izgradnjom Koridora 5C.

Važno je istaći da su, ipak vlasti FBiH uvjeravale u jeku pandemije da to neće utjecati na dinamiku radova te da su osigurali finansiranje gradnje kompletne trase, što nije slučaj sa Republikom Srpskom.

Ukupni iznos odobrenih bespovratnih sredstava od EU za izgradnju koridora 5C dosegao iznos veći od pola milijarde eura nakon što je u aprilu Evropska unija osigurala dodatnu podršku u iznosu od 45,2 miliona eura bespovratnih sredstva.

Naglašavamo da je u posljednjih 20 godina izgrađeno manje od polovine koridora 5C.

Kompletan intervju možete pročitati u printanom izdanju Večernjeg lista.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,