Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Messer na čelu kompanije dobija novu direktoricu, funkciju preuzima Mirjana Vuković

Preuzmite sliku

U kompaniji Messer od 1. aprila 2023. godine dolazi do promjena u upravi kompanije zbog odlaska u penziju dosadašnjeg direktora Avde Dedića, koji će rukovodeća mjesta Messer Tehnoplina, Messer BH Gasa i Plina, ustupiti direktorici Messer Mostar Plina Mirjani Vuković.

Mirjana Vuković bit će prva osoba koja će preuzeti upravljačke odgovornosti za sve četiri Messerove kompanije u Bosni i Hercegovini.

“Iznimni rezultati koje je napravio u Messeru kao vrhunski elektroinženjer i kao direktor kompanije, pod čijim su profesionalnim vođenjem proizvodni kapaciteti u Bosni i Hercegovini prošireni i modernizirani, potvrđuju da je Avdo Dedić vodio kompaniju konstruktivno i sigurno i u iznimno delikatnim situacijama kao što su bile pandemija i poplava”, saopćeno je.

Poručili su kako je Messer prošlu godinu završio sa odličnim rezultatima.

“Messer je tada uspio osigurati potrebne količine medicinskog kisika za sve zdravstvene ustanove i prevladati nadljudskim naporima i spartanskom disciplinom našeg tima, i ovu dugotrajnu krizu sa nepredvidivim završetkom. Prošlu poslovnu godinu smo predvođeni Dedićem, završili sa odličnim rezultatima i rekordnim pokazateljima uspješnog poslovanja”, naglasili su.

Uprava Grupacije Messer, vlasnik i CEO Stefan Messer, kao i Valentin Ilievski, regionalni menadžer za Jugoistočnu Evropu, potcrtali su nemjerljiv doprinos Avde Dedića u realizaciji ključnih proizvodnih projekata kompanije, njegovu stručnost i izuzetne kvalifikacije pomoću kojih je sigurno vodio kolektiv.

“Drago nam je što smo na čelu kompanije u Bosni i Hercegovini imali osobu visokih profesionalnih i etičkih standarda koja je donijela sigurnost i stabilnost našem sistemu. Vjerujemo da ćemo nastaviti uspješno ploviti našim ‘plinskim’ vodama sa Mirjanom Vuković, dostojnom nasljednicom Avde Dedića. U njoj vidimo vrlo posvećenu osobu i izvršnu menadžericu, koja je u Mostaru u protekle dvije godine pokazala svoje sposobnosti, opsežno administrativno i ekonomsko poslovno iskustvo kao i međukulturalne vještine upravljanja procesima i kadrovima, istaknuto je u obrazloženju odluke u Head Officeu Messer Group GmbH u Njemačkoj”, pojasnili su.

Mirjana Vuković je na svoj životni i profesionalni put krenula iz Zagreba, gdje je završila Ekonomski fakultet. Vodeći se devizom cjeloživotnog učenja nastavlja edukaciju tokom cijelog dosadašnjeg radnog vijeka, te je između ostalog i obučeni certificirani NLP practitioner i Life Coach.

Svoju karijeru započela je na rukovodećoj poziciji u Intesa Sanpaolo Card u Sarajevu, a zatim nastavlja svoj poslovni put u internacionalnim kompanijama i finansijskim institucijama na rukovodnim i direktorskim pozicijama. Na rukovodeće mjesto u Messer Mostar Plinu dolazi 2021. godine ostvarujući u ove dvije godine mrežu klijenata, sinhronizirajući poslovne kapacitete prodaje i distribucije plinova prema krajnjem korisniku, potićući veću radnu učinkovitost i podižući kvalitetu usluga na najviši nivo.

“Želim istaći da preuzimanje ove kompanije sa svim njezinim društvima, proizvodnjom, punionicama, laboratorijama i logističkim centrima, predstavlja za mene veliki izazov koji je zasnovan na povjerenju užeg rukovodstva ove naše velike Messerove porodice, a kojeg ću, nadam se, i opravdati. Uzimajući u obzir da sam po prirodi vrlo motivirana osoba, uvijek težim novim znanjima i postizanju novih ciljeva. Stoga sam za dugoročne strateške ciljeve postavila širenje liderske pozicije kompanije Messer na bosanskohercegovačkom tržištu plinova i modernizaciju kompanije u smislu digitalizacije. Messer ima mlad i agilan tim zaposlenika koji svoj posao obavljaju sa strašću i lojalnošću prema kompaniji, s kojima neće biti teško i realizirati postavljene ciljeve”, istakla je Mirjana Vuković prilikom preuzimanja pozicije direktora Messera u Bosni i Hercegovini.

Messer u Bosni i Hercegovini na bosanskohercegovačkom tržištu posluje od 1997. godine, i sastoji se od četiri društva i nekoliko podružnica. Vijeće stranih investitora (FIPA) proglasilo je kompaniju najvećim stranim investitorom u BiH u nekoliko kategorija. Na tržištu BiH se nalazi od 1997. godine gdje konstantno ulaže kapital, tehnologiju i znanje u širenje razvojnih procesa u BiH.

Nastao kao plod udruživanja kapitala Messer Group GmbH i Tehnoplina d.d. Mostar, Messer Mostar Plin djeluje od 1997. godine u proizvodnji i distribuciji tehničkih plinova.

Messer Tehnoplin počeo je sa radom 1998. godine, udruživši kapital Messer Group GmbH i Plina Sarajevo d.d., preduzeća sa 45-godišnjom tradicijom u proizvodnji i distribuciji tehničkih plinova u Bosni i Hercegovini. Messer Tehnoplin u BiH posluje na više lokacija.

Messer BH Gas osnovan je 2007. godine. Sjedište društva je u Sočkovcu, Opština Petrovo, a u Zenici se nalazi podružnica sa postrojenjem za razlaganje zraka koje je izgrađeno po najsavremenijim svjetskim metodama.

Osnovna sirovina je zrak, a proizvodi su sastavni dijelovi zraka: kisik, argon i azot. U Sočkovcu radi podružnica u kojoj se iz prirodnog izvora dobiva CO2, koji se u kasnijem procesu proizvodnje prilagođava za potrebe konzumenata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje