Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

KTK Visoko najavljuje pokretanje proizvodnje obuće

Preuzmite sliku

Oko 80 radnika državne kompanije KTK Visoko, pogon obućara, trebalo bi početi raditi u narednih nekoliko dana, nakon čega će Uprava dodatno aktuelizirati pregovore sa potencijalnim kupcem koji bi privatizirali i ovaj pogon nekad najveće kožarsko-tekstilne kompanije u bivšoj Jugoslaviji, prenosi “Novo vrijeme”.

Potvrio je ovo za bh. novinsku agenciju Patria i generalni direktor KTK Senad Bilalović. On je rekao kako će radnici iz KTK proizvoditi obuću za najrenomiranije evropske kompanije, te da bi tako trebalo ostati dok se ne pojavi kupac koji bi privatizirao ovaj pogon.

KTK ima prepoznatljiv brend, ali mislim da je u ovom trenutku za kompaniju najbolje rješenje prizvatizacija njenih preostalih pogona. Pokazalo se to i na primjerima privatizacije nekoliko tehnoloških cjelina KTK od strane “Preventa”. Naši radnici kod novog poslodavca imaju sigurne i redovne plaće – rekao je Bilalović, dodajući da se državna kompanija kakva je KTK teško može nositi na tržištu, ako se uzme u obzir da samo u Visokom radi pet kompanija za preradu kože, sa daleko modernijim pogonima nego što to ima KTK.

Do 1992. godine KTK je upošljavala više od 3.500 radnika. Rat je kompaniji uzrokovao direktne gubitke koji su prešli 50 mil KM, nakon čega je kompanija imala male izglede da se oporavi.

Direktor Bilalović objašnjava da je, uz sve ratne probleme koje su zadesili KTK, ali i poratno loše rukovođenje kompanijom, KTK je možda jedna od najuspješnijih privatizacija u Visokom, koja je ispoštovala prava prema skoro svim starim radnicima kompanije.

Sve radnike koji su stekli uslove uredno smo otpremili u penziju. Dio radnika prešao je u kompaniju “Prevent”, nakon što je ova kompanija privatizirala neke tehnološke cjeline KTK. Uskoro planiramo uvezati staž za dodatnih oko 150 naših radnika, koji se sada nalaze na birou za zapošljavanje – rekao je Bilalović.

On je dodao da će uložiti maksimalne napore kako bi kompanija ispoštovala prava i za preostalih 150 radnika, odnosno nešto manje od toga, koji su još uvijek uposleni u KTK. Bilalović je također rekao da će nastaviti sa potraživanjem višemilionske imovine KTK koja se nalazi po cijeloj BiH, ali i regionu, prenio je portal “Novo vrijeme”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,