Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krišto: Iskustva iz Azerbajdžana mogu biti korisna za ekonomski razvoj BiH

Preuzmite sliku

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se danas u Sarajevu s ministrom ekonomije Republike Azerbajdžan Mikayilom Jabbarovim.

Tokom susreta, sagovornici su se usuglasili da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja, što predstavlja dobre osnove za daljnje jačanje saradnje kako na bilateralnom tako i međunarodnom planu.

Krišto je upoznala ministra s aktualnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini te konkretnim koracima koje poduzima Vijeće ministara BiH kada je riječ o provedbi nužnih reformskih procesa na putu BiH ka Evropskoj uniji.

Informisala je ministra Jabbarova i o planiranim aktivnostima ekonomskog razvoja BiH navodeći kako iskustva Republike Azerbajdžan, kao jedne od najbrže rastućih ekonomija u svijetu, mogu biti višestruko korisna za Bosnu i Hercegovinu.

“U tom kontekstu posebno je naglašen potencijal u oblasti jačanja ekonomske saradnje, što je prilika za još veća ulaganja azerbajdžanskih investitora“, istakla je Krišto.

Jabbarov je tokom razgovora naglasio kako Azerbajdžan cijeni dobre političke odnose s Bosnom i Hercegovinom i iskazao interes za poboljšanje ekonomskih odnosa putem identificiranja i realizacije projekata od zajedničkog interesa.

Na kraju susreta, Krišto je zahvalila još jednom Jabbarovu na svoj dosadašnjoj pomoći koju je Republika Azerbajdžan pružila Bosni i Hercegovini. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje