Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko novca građani u BiH duguju bankama?

Preuzmite sliku

Kreditna zaduženost stanovništva kod komercijalnih banaka u Bosni i Hercegovini na kraju juna 2022. godine iznosi 10,76 milijardi KM i veća je za oko 330 miliona KM ili 3,2 pdsto u odnosu na kraj 2021. godine, kada je iznosila 10,43 milijardi KM.

Posmatrano na godišnjem nivou, zaduženost stanovništva na kraju juna 2022. godine bilježi povećanje za oko 560 miliona KM ili 5,6 posto, podaci su Centralne banke BiH.

Godišnje stope rasta kredita stanovništvu u periodu prije početka pandemije kovid-19 kretale su se između 7 i 8 posto.

“Trend kreditnog rasta je prekinut 2020. godine, kada je evidentiran pad koji je u decembru 2020. iznosio 0,8 posto, a u značajnoj mjeri zbog provođenja odluka agencija za bankarstvo FBiH i RS o upravljanju kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka, slijedom koje su komercijalne banke od 1. januara 2020. godine izvršile preknjižavanje određenih potraživanja iz bilansa u vanbilansnu evidenciju, što se reflektovalo na smanjivanje potraživanja od oko 260 miliona KM u sektoru privatnih preduzeća i oko 150 miliona KM u sektoru stanovništva”, navode u Centralnoj banci BiH, piše Srpskainfo.

Padu zaduženosti stanovništva znatno je doprinijela i, kako kažu, nemogućnost dodatnog zaduženja klijenata banaka pogođenih negativnim posljedicama pandemije, te uzdržavanjem dijela stanovništva od novog kreditnog zaduženja.

“Već u 2021. godini dolazi do oporavka kreditnog rasta, ali je rast značajno usporen u poređenju sa predpandemijskim periodom. Kreditna zaduženost umjereno raste, tako da je godišnji rast u junu iznosio 5,6 posto. Na početku godine je došlo do kratkotrajnog smanjenja kredita, ali su nakon toga opet počeli da rastu, dok je u cijeloj 2021. godini zabilježen godišnji rast do 5,4 odsto, za razliku od recesijske 2020. godine u kojoj nije bilo značajnijeg rasta kredita”, kažu u Centralnoj banci BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,