Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko je Sarajlija Ljubomir kod kojeg Cristiano Ronaldo uživa u bureku

Preuzmite sliku

U tradicionalnom izboru prestižnog britanskog magazina “Monocle” za 2017. godinu restoran “Bistro 100 Maneiras” iz Lisabona proglašen je za najbolji na svijetu.

Vlasnik i glavni šef ovog restorana je Sarajlija Ljubomir Stanišić, koji se jednog dana iz iznajmljenog beogradskog sobička koji je dijelio sa majkom i sestrom sa 200 posuđenih maraka u džepu, otisnuo na put u bijeli svijet.

 • Sa rancem na leđima put ga vodi preko Mađarske, Holandije, Španije, sve do Lisabona.

  Danas je Ljubomir jedna od najvećih zvijezda svjetske kulinarske scene, njegova emisija “Papa kilometros” godinama je bila među najgledanijim na kanalu “24kitchen”, uz specijale zvijezda poput Jamieja Olivera i pokojnog Anthonyja Bourdaina, inače Ljubinog velikog prijatelja.

 • Vlasnik je nekoliko restorana i dva hotela, u Lisabonu i u Africi. U njegovom “100 Maneiras”-u specijalitete su kušale mnoge poznate ličnosti, poput Cristiana Ronalda, Roberta De Nira, Monice Bellucci, Johna Malkovicha, Madonne

 • Na meniju Bistroa “100 maneiras”, su svima nama dobro poznati specijalitet.

  “Burek sam ubacio za moju dušu, a onda se ispostavilo da je postao glavni hit. Portugalci su odlijepili. I Ronaldo, moj dobar prijatelj, obožava bosanski burek. Često ovdje svraća, uvijek kada dolazi u Portugal. Naših je ovdje malo, dođu ponekad ovi fudbaleri što igraju za Benficu. “Daj brate nešto naše!” – a ja im onda serviram burek”, priča Ljubomir.

  Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje