Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kalesija: Otvorena fabrika stočne hrane, nova radna mjesta

Preuzmite sliku

Svečanim presijecanjem vrpce premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić svečano je otvorio fabriku stočne hrane „Emzeta”. Ova fabrika, najsavremenija ovog tipa u Bosni i Hercegovini, otvorena je u Kalesiji, a riječ je o projektu vrijednom oko 2,5 miliona KM.

Posao u fabrici, u prvoj fazi, dobit će deset radnika, a nakon planiranog proširenja kapaciteta, njih još 20. Uz fabriku stočne hrane, otvorena je i savremena poljoprivredna apoteka „Herbal”.

 • kalesija_fabrika_6_17_09_2016-jpg
 • Ovaj projekat zajednička je investicija ulaganju dvojice privrednika Esada Jakubović, vlasnika Fabrike namještaja „Izazov” i Senada Hamzića, doktora veterine.

  Fabrika „Emzeta” imat će proizvodni mjesečni kapacitet od 600 tona peletirane hrane, te 900 tona miješane hrane za različite namjene.
  Kako su istaknuli investitori, plan je da „Emzeta” zadovolji potrebe za stočnom hranom na području Tuzlanskog kantona.

  „Cilj je da sirovine nabavljaju u što je moguće većem postotku od domaćih poljoprivrednih proizvođača, što će riješiti problem tržišnih viškova zaliha, a i istovremeno jačati ovu granu privrede”, istaknuli su Jakubović i Hamzić.

  Inače, Kalesija posjeduje izuzetne poljoprivredne potencijale, čemu svjedoči i podatak da se na području ove općine proizvodi najviše mlijeka u Bosni i Hercegovini, a napomenimo i da Tuzlanski kanton u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Federacije BiH učestvuje sa oko 30 posto.

 • kalesija_fabrika_4_17_09_2016-jpg
 • Prilikom svog obraćanja premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić posebno je naglasio poboljšanje poslovnih prilika u našem kantonu, te istakao zvaničan podatak da je pokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskom kantonu 99%.

  „Vjerujem da ćemo zahvaljujući ovoj fabrici, iskorištavanjem domaćih resursa, sustići i taj jedan posto, te time u potpunosti pokriti naš uvoz izvozom”, kazao je Gutić.

  Premijer je pohvalio i angažman općinske administracije u Kalesiji, predvođene Ismetom Mešićem, koja je vrlo efikasno riješila pitanje pristupnih puteva ovoj fabrici.

  Svečanosti su osim brojnih poslovnih partnera prisustvovali brojni predstavnici, kako kantonalnog, tako i federalnog nivoa vlasti. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,