Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jagnjeće pečenje 15, teleće 6 KM: Poskupila hrana u Parlamentu BiH

Preuzmite sliku

Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine zatražila je saglasnost za novi cjenovnik jela i pića u restoranima i kafeterijama institucija BiH, uključujući restoran u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji važe za vrlo jeftine.

Uz obrazloženje enormnog rasta nabavnih cijena prehrambenih artikala, zaposleni u institucijama BiH, uključujući ministre i parlamentarce, plaćat će nešto više za hranu i pića nego dosad, piše Faktor.

  • Cijene se nisu mijenjale od 2015. godine, a sada će, između ostalog, kafa skočiti na jednu KM, sokovi na 2,5 KM, teleća bečka šnicla će koštati 5,5 KM, teleće pečenje 6 KM, sarma 4,5 KM, juneći gulaš 4 KM, jagnjeće pečenje 15 KM, špagete karbonara 4,5 KM, rižoto od gljiva 4 KM… Imaju i gratis prilozi poput tjestenine, riže, gulaša, pirea, variva će biti 1,5 KM, salate uglavnom 1,5 KM, čorbe maksimalno dvije KM, koliko će biti i kolači.

  • Ministri imaju osnovne plaće od oko 4.500 KM, parlamentarci imaju primanja od 5.500 KM pa naviše nakon što su im plaće ove godine povećane za 500 KM. Državnim službenicima i namještenicima, koji su imali plaće niže od 1.500 KM, povećan je koeficijent i očekuju da će im sada biti isplaćena osnovna plaća od oko 640 KM do oko 1.500 KM, a vojnici imaju oko 750 KM osnovnu plaću.

    Topli obrok odnedavno je povećan sa osam na 11 KM dnevno, izuzev za zvaničnike.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,