Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

IT sektor imun na korona krizu: Posla ima za preko 6.000 novih radnika

Preuzmite sliku

Popularno

Programeri, ali i svi ostali zaposleni u IT sektoru, zvanično su najmanje osjetili posljedice epidemije koronavirusa.

Ovo potvrđuje činjenica da je tokom prošle godine u Bosni i Hercegovini zabilježen rast od čak 210% zaposlenosti u IT sektoru. Istovremeno, našoj zemlji nedostaje najmanje 6.000 IT stručnjaka, a pozicije u ovom sektoru ostale su na vrhu najplaćenijih.

Drugim riječima, IT sektor u BiH postaje sve važniji u odnosu na druge grane industrije, i to po više osnova: po kvalitetu radnih mjesta i platama većim i do nekoliko puta u odnosu na prosječne, zato što bilježi najbrži rast izvoza, prihoda i zaposlenih – prosječan prihod po zaposlenom u IT sektoru iznosi i do 2.555 KM na mjesečnom nivou…

Uz to, mogućnost lakog zaposlenja, brojni benefiti i fleksibilno radno vrijeme samo su neki od razloga koji čine da u IT sektoru gotovo nema nezaposlenih.

Iako su odlična plata i zagarantovan posao već duže vrijeme glavne karakteristike pomenute oblasti, ove brojke otkrile su i nešto novo – sada je najbolji trenutak za ulazak u IT svijet.

Najbrže rastuća oblast u potrazi za novim stručnjacima

Posljednja istraživanja su pokazala da je IT industrija u BiH isplivala kao jedina oblast u kojoj posljedice pandemije nisu ostavile gotovo nikakve tragove i koja se širi nevjerovatnom brzinom. Takav trend doprinio je tome da tržištu nedostaju školovani stručnjaci u svim sektorima informacionih tehnologija, i to ne samo oni najiskusniji već i oni koji su na početku karijere.

 • Programeri, developeri mobilnih aplikacija, administratori mreža, IT menadžeri i dizajneri koji posjeduju najsavremenije vještine ne samo da ne moraju da čekaju na posao već se nalaze na slatkim mukama.

  Za razliku od drugih zanimanja, njihov „problem” je odabir jednog, najboljeg radnog mjesta iz brojne ponude. S obzirom na sve veći značaj koji u našim životima zauzimaju programi, mobilne aplikacije, web sajtovi i drugi proizvodi IT sektora, ova oblast će i u godinama koje slijede sigurno biti idealno mjesto za izgradnju profesionalne karijere.

  Šta se traži na konkursima za IT poslove?

  Da biste postali dio IT svijeta, neophodno je da steknete kvalitetno obrazovanje i dobro se pripremite za buduće zanimanje.

  Pored marljivog učenja, da biste započeli uspješnu IT karijeru, morate da steknete i dodatne poslovne vještine, kao i da svoje znanje umijete da primijenite u praksi.

  A odličan dokaz da imate upravo takve vještine je i posjedovanje priznatih međunarodnih certifikata velikih internacionalnih IT kompanija i organizacija kao što su Microsoft, Zend, Adobe, Oracle, Autodesk… Kombinacijom ovakvih znanja i certifikata izdvojićete se iz konkurencije i biti za korak bliže novom poslu u odnosu na nju.

 • Za manje od godinu dana do potrebnih znanja

  Ono što je najbolje od svega jeste to da do ovih najtraženijih vještina današnjice nije teško doći. Naprotiv, do znanja koja su vam neophodna za pronalaženje prvog posla u oblasti IT-ja potrebno vam je svega nešto manje od godinu dana kvalitetnog školovanja.

  Kao lider u edukaciji budućih IT stručnjaka u našem regionu izdvaja se ITAcademy. Strukturisan program koji ne traje duže od godinu dana, posvećeni predavači koji će vam biti podrška tokom učenja i rad na realnim projektima garancija su da ćete do posla doći već tokom školovanja ili veoma brzo po njegovom završetku. Uz to, šanse za uspjeh su veće ako ih potražite u ovim oblastima: programiranje, administracija, dizajn i multimedija, 3D dizajn & CAD, IT poslovanje ili razvoj mobilnih aplikacija.

  Ako izaberete kvalitetnu školu, možete dobiti i brojne pogodnosti koje znatno olakšavaju proces bržeg pronalaženja posla. Na primjer, polaznici ITAcademy uz kompletno jednogodišnje školovanje koje mogu pratiti u učionicama ili online, dobijaju i besplatno usavršavanje engleskog i njemačkog jezika za rad u inostranstvu, mogućnost obavljanja stručne prakse, 100 besplatnih sati u IT hubovima, kao i vezu sa preko 300 regionalnih kompanija koje preko Centra za razvoj karijere tragaju za novim IT stručnjacima.

  Ovo je pravi trenutak za sve koji žele da pronađu dobro plaćen IT posao!

  Ako ste spremni da odvojite samo godinu dana i uložite u svoje znanje, vrata ka odlično plaćenom poslu u IT-ju su vam širom otvorena. Trenutak je bolji nego ikada prije!

  Na ITAcademy je otvoren upis nove generacije polaznika po najpovoljnijim cijenama, pa buduće IT stručnjake koji u ovom periodu odluče da započnu školovanje očekuje i značajna ušteda do čak 40%.

  Da saznate kako najlakše možete pokrenuti svoju IT karijeru, idite na ovaj link.

  (Požurite, jer ova specijalna ponuda važi samo za ograničen broj polaznika.)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje