Nedjelja, 16. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Investicija vrijedna 100 miliona KM: Lidl započeo gradnju logističkog centra

Preuzmite sliku

Svečanim postavljanje kamena temeljca prvog logističko-distributivnog centra kompanija Lidl BH ozvaničila je investiciju vrijednu preko 100 miliona eura.

Centar se nalazi u Lepenici, općina Kiseljak i predstavlja najveću investiciju kompanije Lidl BH u našoj zemlji. Osim toga, investicija će otvoriti preko 200 radnih mjesta čime će doprinijeti ekonomskom razvoju regije što dodatno potvrđuje Lidlovu posvećenost razvoju lokalne ekonomije i zajednice.

Projekat obuhvata zemljište površine 250.000 , dok će kapacitet skladišta iznositi 60.000 metara kvadratnih. Skladište će biti izgrađeno prema najmodernijim tehnološkim standardima, prilagođeno za efikasno poslovanje velikog obima i karakterizirat će ga primjena specijaliziranih mašina, sistema automatizacije i logističke opreme usmjerenih na optimizaciju operacija.

Zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama, novi logistički centar Lidla Bosna i Hercegovina ispunjava najnovije standarde održive gradnje. Centar će koristiti napredne metode za energetsku efikasnost i smanjenje utjecaja na okolinu, čime postavlja nove standarde u sektoru. Snažna podrška lokalne zajednice i vlasti omogućava Lidlu da kroz ovaj projekt ne samo unaprijedi logističke kapacitete, već i značajno doprinese lokalnoj ekonomiji, otvarajući nova radna mjesta i promovišući ekološki osviještenu praksu. Ovaj centar predstavlja važan korak ka održivom poslovanju, usvajajući napredne prakse koje bi mogle poslužiti kao model za buduće projekte u zemlji.

  • Otvorenost prema lokalnim partnerima

    U okviru svečanog obilježavanja početka izgradnje, generalni direktor Lidla Bosna i Hercegovina, Toljan Papajorgji, podijelio je viziju i ambicije kompanije za ovaj projekt. Naglasio je kako će novi logistički centar poslužiti kao ključni korak za Lidlov ulazak na bosanskohercegovačko tržište, omogućujući kompaniji da primijeni bogato iskustvo stečeno na globalnom nivou, piše akta.ba

    “S ponosom danas predstavljamo našu najveću investiciju distiributivni centar ovdje u Lepenici. Naš izbor ove lokacije oslikava provodljivo okruženje za investiranje i stratešku infrastrukturu i distribuciju mogućnosti širom zemlje. Naš cilj je dostava svježih proizvoda našim kupcima širom zemlje. Posvećeni smo izgradnji modernog i stabilnog objekta po najnovijim ekološkim standardima. Na primjer, tu mislimo i na solarni panel koji generiše približno jedan megavat struje. Ovo je naš doprinos klimatskom okruženju. Ovaj centar je i prilika za dvije stotine novih radnih mjesta. Kao dio međunarodne porodice Lidl, prenosimo svoja iskustva iz preko trideset zemalja sa visokim standardima. Također, otvoreni smo za saradnju sa lokalnim partnerima kako bismo našim kupcima ponudili njihove proizvode”, kazao je Papajorgji u uvodnom izlaganju.

  • Lidl ovom investicijom vjeruje u Bosnu i Hercegovinu

    Odmah nakon dobrodošlice obratio se i njemački ambasador u BiH Dr. Thomas Fitschen.

    “Ovo nije samo povjerenje građana u Lild, ovo je prije svega povjerenje Lidla u Bosnu i Hercegovinu. Naglašavam da Lidl ovom investicijom vjeruje u Bosnu i Hercegovinu, vjeruje u njenu lokaciju, njenu ekonomsku i političku stabilnost. Našli smo partnere ovdje, baš one koje smo trebali. Partnere koji su okrenuti budućnosti i kojima možemo vjerovati”, rekao je Fitschen.

    Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak govorio je o značaju projekta za lokalnu zajednicu.

    “Čast mi je da mogu u ime svih nas s područja općine Kiseljak pozdraviti sve prisutne ovdje u Azapovićima. Općina asocira na mineralnu vodu, nadaleko čuvenu. 130 godina punjenja i eksploatacije, zatim kiseljačka pogača, banjsko lječilište, a od danas Kiseljak će biti poznat i po Lidlu BiH. Čast nam je da je naša općina prepoznata kao pouzdan i siguran partner ovako važnog projekta”, naglasio je Mišurić Ramljak.

    Dodao je da Lidl BiH nije samo investitor, već i partner. Dolaskom u ovu općinu otvorile su se druge mogućnosti.

    “Osim što je mjesto ugodno za život, Kiseljak je mjesto sigurno za investiranje. Uvjeren sam da su svi u Lidlu stekli takav dojam“, kazao je Mišurić Ramljak, ističući da se partnerski put nastavlja i dalje.

    Lidl BH je društveno-odgovorna kompanija posvećena zaštiti okoliša i održivom poslovanju.

    “Ova kompanija nas je podstakla da ulažemo u infrastrukturu, što smo odlagali za neka bolja vremena. U toku je plinifikacija općine, briga o odlaganju otpada, u planu je kompostana i mnogi drugi projekti koje je Lidl donio kao standard poslovanja u Bosni i Hercegovini”, zaključio je načelnik Općine Kiseljak.

    Svečanosti su prisustvovali ambasador SR Njemačke u BiH dr. Thomas Fitschen, šefica Sektora kooperacija u Delegaciji EU u BiH Antonella Di Sandri, te niz visokih zvanica iz političkog, poslovnog i diplomatskog sektora.

    Nakon inspirativnih govora, svi prisutni su zajedno prisustvovali svečanosti polaganja kamena temeljca.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,