Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hifa Oil grupacija na području TK gradi najveći terminal za plin u BiH

Preuzmite sliku

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić se susreo u srijedu sa Izudinom Ahmetlićem i Venanom Hadžiselimovićem, generalnim i izvršnim direktorom Hifa Oil grupacije. Tema razgovora bili su razvojni i investicijski projekti koje Grupacija planira realizirati na području ovog kantona.

Hifa Oil Group je najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, ali putem kompanija u svom sastavu bavi se i drugim pratećim djelatnostima, kazao je danas direktor Ahmetlić.

Jadna od najvećih danas najavljenih investicija jeste izgradnja terminala za plin u Dobošnici.

Terminal za plin i hotel

Ovim terminalnom, ukupnog kapaciteta oko 3.000 tona, koji bi bio i najveći u Bosni i Hercegovini stabiliziralo bi se tržište plinom u našoj zemlji, rekao je danas Ahmetlić, ističući da je glavni cilj ovog projekta osigurati energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine u pogledu snabdijevanja plinom, naftom i naftnim derivatima.

Osim ovog projekta direktori Ahmetlić i Hadžiselimović su prezentirali planove izgradnje hotela u neposrednoj blizini Međunarodnog aerodroma u Tuzli, kao i projekat izgradnje savremenog skladišta za avio – gorivo i sveukupnog podizanja stepena sigurnosti isporuke goriva za potrebe Aerodroma.

Podrška vlade

Premijer Hodžić je Grupaciji čestitao na dosadašnjim rezultatima, te se zahvalio za planiranje investicija na području našeg kantona, a koji imaju i ogroman društveni i energetski značaj za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

„Danas smo čuli značajne energetske poruke. Vlada će nesumnjivo biti partner u realizaciji ovih aktivnosti. To smo da pomognemo da se ubrzaju aktivnosti ili otklone administrativne barijere, te omogući što skorija realizacija ovih investicija”, kazao je danas premijer Hodžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,