Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradski život zamijenili seoskim: Mljekara preporodila bilećki kraj (VIDEO)

Preuzmite sliku

Pađeni u Bileći kraj Trebinja deveta je bh. mljekara koja je dobila takozvani izvozni broj, odnosno priliku da svoje proizvode plasira na tržište Evropske unije.

Stručnjaci kažu da je to važna vijest ne samo za mljekaru i radnike već i cijeli bilećki kraj koji umnogome zavisi od njenog rada i razvoja, javlja Arduana Pribinja, novinarka Al Jazeere.

Porodici Ivković život se promijenio preko noći. U isto vrijeme bez posla su ostali i Željko i njegova supruga. Gradski život su silom prilika morali zamijeniti seoskim i kažu da danas žive zahvaljući mljekari koja otkupljuje njihovo mlijeko

“Sve što proizvedemo se otkupi. Ne prave se pauze, što je veoma bitno. Uzme se i to nam se plati”, rekao je Željko Ivković, kooperant mljekare Pađeni.

Sigurnu plaću nakon završenog Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu priželjkivala je Marija Rogač. No, strahovala je da će u rodnoj Bileći teško naći ikakav posao, pa se dugo dvoumila o povratku kući.

Rogač, tehnolog u mljekari Pađeni, kazala je: “Kad se pružila prilika da dobijem posao, onda nije bilo ni dileme ni razmišljanja o tome gdje ću i šta ću. Znala sam da ću, ipak, da se vratim tu. I u vrlo kratkom roku sam dobila i posao i počela da radim u struci, što je danas i najbitnije.”

Značaj mljekare

Isti razlozi su presudili da se i tehnolog u mljekari Pađeni Dragana Simović, nakon završenog studija u Banjoj Luci, vrati kući.

“Nisam čekala ni dana na birou. Odmah sam dobila priliku da radim, i to u svojoj struci. A i mojoj porodici mnogo znači. Jedan radnik više.”

Mljekara znači i cijelom kraju. Gašenjem tekstilne industrije, po kojoj je ovaj kraj bio poznat, nezaposlenost je porasla, a s njom i nezadovoljstvo ljudi.

No, jedna pozitivna priča može napraviti promjenu, kažu u mljekari koja danas zapošljava stotinjak radnika i više od 850 kooperanata iz 16 općina.

Počeli su u iznajmljenom prostoru i s primitivnom opremom za rad. Danas ispunjavaju sve uvjete za izvoz mlijeka na tržište Evropske unije. Iza priče o dobijanju izvoznog broja su godine napornog rada, kaže vlasnik Nenad Vukoje.

“Mora objekat da ispunjava sve norme po standardima Evropske unije i kada se to sve sklopi i kada napraviš neki proizvod koji odgovara evropskom tržištu i kad imaš otkupnu mrežu koja odgovara kvaliteti mlijeka EU-a, onda je lagano dobiti ovaj broj, ali se moraju steći preduslovi, a oni se stiču mukotrpnim radom”, rekao je Vukoje.

I kvalitetom, dodaje Vukoje. A nju su na domaćem tržištu odavno dokazali.

“Ovdje pripremljen slatki kajmak teško se može naći na policama zemalja Evropske unije. Da bi tamo dospio, zemlje EU-a trebaju dati konačno zeleno svjetlo. U mljekari Pađeni se nadaju da bi se to moglo desiti do kraja juna ove godine”, javlja Pribinja. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,