Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani u Federaciji BiH još čekaju isplatu novca koji im je namijenila EU

Preuzmite sliku

Krajem godine građani Federacije BiH mogu da očekuju isplatu novčane pomoći iz energetskog paketa Evropske unije (EU) za energetski siromašna domaćinstva, poručio je resorni ministar.

Iako je zima na pragu, ne zna se tačan datum kada će novac biti na računima građana. Ulijeva nadu informacija da je za petak najavljeno potpisivanje sporazuma s načelnicima opština, nakon čega će se građani moći prijaviti na javni poziv. S druge strane, u Republici Srpskoj pomoć je stigla u ruke građana u potrebi.

U jeku poskupljenja, a na pragu još jedne zime, ugroženim stanovnicima Federacije BiH dobro bi došao novac koji im je namijenila Evropska unija za energetsku efikasnost.

Obratili smo se Ministarstvu rada i socijalne zaštite Federacije BiH. Ministar Delić istakao je za BHRT da će novac građanima u potrebi biti podijeljen do kraja ove godine.

“Mi bi svi bili najsretniji da smo to mogli uraditi juče, prije nekoliko mjeseci, ali nažalost to nije bilo moguće obzirom na standarde uslove koje imamo od strane Evropske komisije i sporazuma koji je BiH potpisala. Imamo obavezu da taj transfer spustimo gradovima i opštinama, a da oni to isplate krajnjim korisnicima” – kaže Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH.

U Republici Srpskoj sredstva po energetski ugroženom domaćinstavu u iznosu od 476 KM dodijeljena su u šest kategorija, istakli su iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

“Sredstva su dodijeljena za nezaposlene borce u dvije kategorije, korisnicima penzije (osim srazmjerne), čija penzija nije viša od 350 KM, korisnicima prava na novčanu pomoć, na dodatak na djecu, te lica starija od 65 godina, koji su se našli na utvrđenom spisku korisnika nakon sprovedene procedure javnog poziva”, naveli su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Samo u opštini Istočno Novo Sarajevo pomoć je dobilo 214 energetski ugroženih porodica, ne uključujući penzionere, jer je Fond Penziono-invalidskog osiguranja bio zadužen da spisak socijalno ugroženih penzionera preda Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, naveli su iz opštinskog Centra za socijalni rad.

“Na području opštine Istočno Novo Sarajevo novac za energetsku efikasnost dobilo je devet korisnika koje primaju novčanu pomoć, 74 njih koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu, 131 korisnik iz boračke kategorije, te pet korisnika preko 65 godina, a koji su bez prihoda”, naveli su iz Centra za socijalni rad Istočno Novo Sarajevo.

Dok se procjenom Ministarstva rada i socijalne politike Federacije BiH utvrdi koja su domaćinstva zaista energetski siromašna, zima će već biti u toku. Da li će građani Federacije BiH kojima je ogrjev potreban, biti u mogućnosti da ga kupe tada? Nadajmo se da će im bar vrijeme ići na ruku, te da zima neće biti teška.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,