Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Građani Federacije BiH u bankama drže 6,4 milijarde KM

Preuzmite sliku

Zlatko Barš, direktor Federalne agencije za bankarstvo, tvrdi da je bankarski sektor vrlo stabilan, da su banke visoko kapitalizirane i pouzdane, i da je usporen, pa i zaustavljen rast tzv. rizičnih kredita, što sve upućuje na zaključak da se ekonomija BiH polako oporavlja od višegodišnje recesije.

Poslovne banke u Federaciji BiH tokom prvih šest mjeseci i 2014. uspjele su ostvariti rekordnu dobit u iznosu od 85,3 miliona KM, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH. Pozitivan finansijski rezultat od 94,7 miliona KM ostvarilo je 16 banaka, a gubitak u poslovanju od 9,4 miliona KM iskazan je kod jedne banke, tako daje ukupna neto dobit 85,3 miliona KM, što je najbolji poslovni rezultat ostvaren u posljednjih pet godina.

Vidljiv je privredni oporavak ekonomije BiH, pored ostalog, i po tome što je u prvih šest mjeseci 2014. ukupan kapital povećan je za 3 posto, odnosno za 72 miliona KM i zaključno sa 30. junom iznosio je 2,4 milijarde maraka, kao i po kreditnim plasmanima koji su porasli za 2 posto ili 238 miliona KM, te po rastu privatnih depozita. Istina, ukupni depoziti u prvoj polovini 2014. smanjeni su za 1 posto ili za 111 miliona KM, no štedni depoziti građana u istom periodu porasli su za tri posto ili 184 miliona KM i u prvoj polovini 2014. građani Federacije BiH imali su na štednji 6,4 milijarde KM. (seebiz.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: