Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Živinice dobio BFC certifikat povoljnog poslovnog okruženja

Preuzmite sliku

Grad Živinice je dobio BFC certifikat, čime je postao član BFC SEE mreže za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi.

Riječ je o certifikatu kojim je Grad Živinice dokumentovao da su procesi i usluge kao operativni segmenti Gradske administracije Živinice u potpunosti funkcionalni i po najvišim međunarodnim standardima, kao i da je Grad Živinice uspješan u privlačenju investicija.

Dodatno, to znači da privrednici i potencijalni investitori mogu očekivati pomoć i partnerski odnos Grada Živinice kada su u pitanju poslovi i procedure koje spadaju u nadležnosti institucija Grada, objavljeno je iz ureda gradonačelnika Živinica.

Naime, gradonačelnik Samir Kamenjaković je početkom 2019. godine potpisao Ugovor o saradnji na Programu certifikacije sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) u Gradu Živinice.

  • Certifikacija gradova i općina podrazumjeva ispunjenje određenih standarda, odnosno svojevrsnu garanciju da će postojeći privrednici, kao i potencijalni investitori, dobiti usluge i informacije na način koji olakšava poslovanje i aktivnosti koji spadaju u nadležnost gradske administracije.

    S tim u vezi u skladu sa kriterijumima koji su definisani kao proces certifikacije Gradu Živinice je dodjeljen BFC certifikat koji predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da je u predinvesticionoj, investicionoj i post-investicionoj fazi, značajnim za razvoj biznisa, Grad Živinice pouzdan partner privatnom biznisu, koji će svojim aktivnostima obezbjeđivati najviši standard usluga, što ulagači i očekuju.

    Kriterijumi za certifikaciju predstavljaju neku vrstu podsjetnika o tome šta sve jedan grad treba da razvija kao sopstveni kapacitet u cilju jačanja konkurentnost za privlačenje investicija u odnosu na druge. Cjelokupan postupak certifikacije gradova osmišljen je da bude održiv što podrazumijeva da jednom uspostavljene kvalitetne procedure i postupci u gradskoj administraciji nastavljaju da funkcionišu u narednom periodu.

    Rok važenja certifikata ograničen je na 2 godine.

    Tim povodom vidno ponosan gradonačelnik Samir Kamenjaković je istakao da je u Gradu Živinice uspješno proveden Program certifikacije što je u konačnici rezultiralo uspješnim ishodom za naš Grad koji je postao jedan od vlasnika BFC certifikata, te je dodao:

    „S ponosom mogu kazati da je Grad Živinice, nakon provedenog Programa certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem, dobio BFC certifikat. Riječ je o certifikatu koji gradove i općine svrstava u grupu onih gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem i ulaganjem. Početkom 2019. godine mi smo potpisali ugovor za provođenje navedenog Programa certifikacije, s tim da smo prethodno morali ispuniti sve preduslove za učešću u Programu certifikacije. Naime, mi smo kroz organizaciju i sistematizaciju Gradske uprave, formiranjem Centra za biznis, uvođenjem kontrole kvaliteta rada, kontrole Uprave, kao i uvođenjem novih procedura stekli uslove za provođenje Programa certifikacije u našem Gradu. Zaista mi je posebno drago kazati da je naš Grad nakon provedene detaljne procedure i analize od strane najeminentnijih stručnjaka iz Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH certificiran sa jednim ovakvim značajnim priznanjem. Stručnjaci koji su dolazili iz različitih zemalja su kroz analizu naših projekata, stanja i procedura utvrdili da Grad Živinice preko 85% ispunjava uslove za BFC certifikat. Želim istači da se nalazimo u top 20 gradova u Bosni i Hercegovini, te top 40 gradova na Balkanu koji posjeduju BFC certifikat. Za nas je posebno značajna činjenica da je Grad Živinice zadovoljio standarde i kriterije za BFC certifikat na temelju kojih trebamo u budućnosti još više raditi u cilju modernizacije našeg Grada. Zahvaljujući BFC certifikatu Gradu Živinice su otvorena nova vrata kada je u pitanju edukacija o domaćim i stranim investicijama. Gradovi koji se nalaze na listi BFC certifikata imaju prednost prilikom ulaganju kako domaćih, tako i stranih investitora. Grad Živinice je u protekle dvije godine konstantnog napredovanja ostvario uslove dobijanja navedenog Certifikata. S obzirom da Grad Tuzla, kao i mnogi drugi veći gradovi u Bosni i Hercegovini, nema BFC certifikat smatram da je naš grad postigao jako značajan napredak ka boljem i lakšem ulaganju. Sa sigurnošću mogu kazati da je za administraciju jednog grada BFC certifikat priznanje dobrog poslovanja. Nama je cilj da imamo što fleksibilniju administraciju sa što jednostavnijim procedurama, a BFC certifikat je priznanje za naše napore načinjene ka tom cilju“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje