Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Farma Spreča želi u narednih pet godina uložiti u Kalesiji 38,5 miliona KM

Preuzmite sliku

Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić razgovarao je s direktorom grupacije „Teleoptic“ iz Sarajeva Nedimom Čauševićem o novim investicijama Farme Spreča u narednih pet godina na područje te općine.

Prema riječima Nedima Čauševića, Farma Spreča u narednih pet godina na područje Kalesije planira uložiti oko 38,5 miliona KM, a radit će se nova farma za 500 muznih grla u Memićima, kao i četiri bioplinska postrojenja.

Općinski načelnik Sead Džafić kazao je da će Farma Spreča imati podršku za projekte koji su planirani, ali isto tako od direktora Nedima Čauševića je zatražio da se na području općine izgrade proizvodni pogoni kako bi se zaposlilo što više Kalesijaca i kako mlijeko koje se proizvede u Kalesiji ne bi moralo ići na preradu u Sarajevo ili neki drugi grad.

Čaušević je načelnika upoznao i s projektima koji se odnose na zasade voćnjaka jabuke, kruške i šljive koji su zasađeni nedaleko od Farme Spreča u Vukovijama i za čije održavanje će ove godine biti potreban veći broj sezonskih radnika.

Na Farmi Spreča trenutno ima 1.500 muznih grla, a u narednim mjesecima bit će dodatnih 500. Također, Čaušević se nada da će u ovoj godini biti završena i farma u Memićima tako da bi Farma Spreča ovu godinu mogla završiti sa 2.500 muznih grla, što je svrstava u najveću farmu na području BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o izradi Prostornog plana općine Kalesija koji se tiče industrijske zone u Vukovijama kako ne bi došlo do ugrožavanja farme i njenih planova za daljnje širenje – saopćeno je iz Općine Kalesija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje