Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Farma pilića BIOS-S u Srebrenici prestala s radom, radnici ostali bez posla

Preuzmite sliku

U Srebrenici je sa radom prestala farma pilića BIOS-S, 12 radnika ostalo je bez posla, a njihove porodice bez sredstava za život.

Farma pilića prije deset godina otvorena je u Pusmulićima nadomak Srebrenice. Izgrađena je na nekoliko stotina kvadratnih metara, na dvije etaže i tovili su oko 60.000 pilića u jednom turnusu. AKOVA GROUP, Brovis Visoko osiguravao je piliće i hranu, a nakon dva mjeseca farma je isporučivala pilad po ugovorenoj cijeni.

Glavni razlog za gašenje farme, kako je za Faktor izjavio Nermin Kadrić, vlasnik farme pilića, što je AKOVA GROUP, Brovis d.d. Visoko, nametnuo neodržive uvjete i time obustavili saradnju sa farmom, što je za posljedicu imalo obustavu daljeg rada.

“Brovis Visoko postavio nam je nekomercionalne uslove koji drže monopol među kooperantima i određuju cijene kako hoće. Zbog toga je farma pilića BIOS-S poslovala u minusu od 2021. godine 65 hiljada maraka. Nismo više mogli izdržati i podnositi gubitak i odlučio sam da zatvorim farmu”, ističe Kadrić.

Je li istina da je saradnja prekinuta zbog dva feninga po kilogramu piletine?

“Podnijeli smo zahtjev Brovisu Visoko za povećanje otkupne cijene piletine. Farma BIOS-S počela je sa uzgojem pilića 2013. godine. Tada su troškovi po jednom turnusu pilića na dva mjeseca bili 30 hiljada maraka, a ove godine porasli su troškovi na 45 hiljada maraka. Troškovi su porasli zbog poskupljenja struje, i svega ostalog šta je poskupilo, a povećali smo i plaće radnicima. U jednom turnusu je 60 hiljada pilića, a mi smo od Brovisa naplaćivali od 35 do 38 hiljada. To znači da smo svaka dva mjeseca nakon isporučene piletine imali značajne gubitke”, ističe Kadrić i pojašnjava:

“Kada smo počeli pregovore oko otkupne cijene, Brovis nam je ponudio još nižu cijenu nego što smo imali. Ipak, na kraju smo došli do povećanja otkupa naše piletine oko četiri posto, a piletina je drastično poskupjela. Kilogram filea je 2013. godine bio šest maraka, a sada je 14 maraka. Nama su dali otkupnu cijenu od 2,26 jer je naša farma udaljena od Visokog više od 150 kilometara, a farme koje su bliže Visokom dobile su cijenu 2,30 maraka po kilogramu. Tražio sam da nastavimo saradnju i da 12 zaposlenih mogu dobiti plaću, dakle bez ikakve zarade, da nam plate po kilogramu piletine 2,28 maraka i pet feninga stimulacije, ali nisu pristali i ja sam odustao od proizvodnje i ne mogu više raditi sa gubitkom. Uz to još deset mjeseci moram otplaćivati kredit s mjesečnom ratom od 2.800 maraka.”

Radnici su pripremili sve za novi turnus pilića 19. aprila, ali pilići nisu stigli, već su poslali poruku da se potpiše aneks ugovora na cijenu od 2,26 maraka po kilogramu piletine.

Iz Brovisa Visoko nisu se javljali na naše pozive da iznesu svoje viđenje zašto je prekinuta saradnja, pa je 12 radnika koji žive u Srebrenici ostalo bez posla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje