Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evropska unija osigurala 14,8 miliona eura pomoći migrantima u BiH

Preuzmite sliku

Evropska unija osigurala je novih 14,8 miliona eura za potrebe migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini.

Iznos predviđa 13 miliona eura podrške za upravljanje migracijama, o čemu je 21. juna potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije, dok je preostalih 1,8 miliona eura namijenjeno za humanitarnu pomoć.

Time je ukupna dosadašnja pomoć Evropske unije za rješavanje pitanja povećanih migracijskih tokova od 2018. godine dosegla 24 miliona eura. Riječ je o dodatnim iznosima na već postojećih 24,6 miliona eura koje je Evropska unija osigurala za Bosnu i Hercegovinu u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

– Kao što se navodi u nedavnom Mišljenju Komisije, potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine osiguraju učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcioniranje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila značajnu pomoć Evropske unije i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica – istakao je Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku.

Ovim sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti te pružiti pomoć onima koji borave izvan prihvatnih centara. Za one u stanju potrebe, osigurat će se i jakne, cipele i vreće za spavanje. Nesmetani pristup humanitarnih partnera onima kojima je pomoć potrebna je od ključne važnosti za rješavanje humanitarnih potreba.

  • Evropska unija je posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, kao dopune naporima domaćih vlasti. Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvaliteti prihvatnih centara – poručio je Christos Stylianides, komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

    Iz Evropske unije je istaknuto i kako su lokalne vlasti od petka (14. juna) nastavile sa prisilnim izmještanjem 900 do 1000 izbjeglica i migranata na novu lokaciju Vučijak koju Evropska unija i Ujedinjene nacije smatraju neodgovarajućom.

    Navedena lokacija, bez potrebne infrastrukture u smislu vode, kanalizacije ili električne energije, okružena minskim poljima, predstavlja jasnu opasnost za živote i zdravlje migranata. Nadalje, zemljište je nekadašnje odlagalište otpada i još uvijek postoji mogućnost prisustva otrovnih tvari.

    Evropska unija je zabrinuta za dobrobit onih koji su tamo izmješteni te je, zajedno sa svojim humanitarnim partnerima, zatražila od vlasti da prekinu s praksom prisilnog izmještanja i osiguraju dostojanstvena i sigurna rješenja za prihvat. Evropska unija je također zabrinuta namjerom vlasti da poduzmu mjere protiv humanitarnih partnera. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,