Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Euro mijenja izgled: Ovo su prijedlozi novog dizajna

Preuzmite sliku

Europska središnja banka (ECB) sprema se obnoviti dizajn svojih novčanica, odbacujući njihovu povijesnu temu ‘prozora i mostova’ koja je posljednju 21 godinu bila na novčanicima evropskih građana.

Zamijenit će ih jedan od sedam dizajna koje je u ponedjeljak predstavio ECB, s motivima kao što su ptice i rijeke do budućnosti Evrope, njezinih vrijednosti i, kako navode iz banke, ‘zajedničkog evropskog identiteta’.

U sve to odlučili su uključiti i javnost pa će tako građani eurozone do kraja augusta moći sudjelovati u anketi koju je ECB pokrenuo putem svoje internetske stranice. Središnja banka vodit će pritom fokusne grupe kako bi osigurala da su ‘mišljenja iz cijele eurozone jednako zastupljena’.

“Radimo na novoj seriji visokotehnoloških novčanica s ciljem sprječavanja krivotvorenja i smanjenja utjecaja na okoliš. Posvećeni smo gotovini i osiguranju da plaćanje javnim novcem uvijek bude opcija”, rekao je za Politico član Izvršnog odbora Fabio Panetta.

No javnost ipak neće biti ta koja će odabrati konačan dizajn, već će odluku 2024. donijeti Upravno vijeće ECB-a, piše Tportal.

Šest od sedam prijedloga sastavila je Tematska savjetodavna skupina (TGA), skupina stručnjaka koju je ECB imenovao u decembru 2021. Odabrala ih je s popisa od 29 prijedloga koje je izvorno predala. Upravno vijeće ECB-a odlučilo je dodati još jednu, ‘Evropsku kulturu’, kako bi ojačalo evropski identitet. Skupina je imala zadatak stvoriti priču za svaki prijedlog u kojoj će se ocrtati njegova vrijednost.

Kao i na prvom takmičenju, grupa je morala djelovati pažljivo kako bi izbjegla nacionalno osjetljive teme, i to odabirom motiva ili ličnosti koje su bile povezane s određenom zemljom. Kao takve, odabrane su prirodne teme poput ptica i rijeka jer obje simboliziraju nepostojanje granica i međusobnu povezanost evropskih zemalja, rekla je stručna skupina.

Ptice su tijesno izgubile na prvom takmičenju ECB-a o dizajnu novčanica prije dvije decenije. Iako na dizajnu novčanica nema sokola ili golubice, na novčanici od 50 eura postoji mjesto za sovu, pticu s kojom se Lagarde slavno usporedila na svojoj drugoj konferenciji za novinare. “Moja ambicija je biti ova sova koja se često povezuje s malo mudrosti”, rekla je tada.

Druge teme u užem izboru bile su prikaz ruku, kao simbola zajedničke izgradnje Evrope i budućnost Evrope predstavljena ‘portretima’ Evropljana koji će se tek roditi. Sve te ideje bit će pravi izazov za dizajnere središnje banke. Što se tiče teme ‘Evropske vrijednosti preslikane u prirodu’, kako je priznao i sam ECB, ‘predstavljanje tih apstraktnih, ali iznimno važnih koncepata na novčanicama bit će magija’.

Stručna skupina ECB-a također je upozorila da bi sedmi prijedlog ‘Naša Evropa, mi’ mogao izazvati nesporazum jer se temelji na ideji zajedničkog evropskog kulturnog identiteta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,