Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elektroprivreda BiH: Nalazimo se u izuzetno teškoj situaciji

Preuzmite sliku

Uprava i uposlenici Elektroprivrede BiH će s Vladom FBiH i dalje činiti maksimalne napore na iznalaženju rješenja za izuzetno tešku situaciju u kojoj se kompanija nalazi, saopšteno je danas iz EPBiH.

Izostanak rješenja biće ozbiljna prijetnja integritetu i stabilnosti elektroenergetskog sistema, ali i funkcionisanju drugih segmenata FBiH.

JP Elektroprivreda BiH uprkos problemima s kojima se zbog nedostatka dovoljnih količina uglja iz rudnika Koncerna EPBiH suočava u omogućavanju kontinuiteta proizvodnje električne energije, obezbjeđuje uredno snabdijevanje više od 800 hiljada kupaca i očuvanje integriteta elektroenergetskog sistema.

Smanjenje isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH prema termoelektranama u Tuzli i Kaknju datira od 2019. godine i traje u kontinuitetu do danas. Trenutne isporuke su drastično niske. Rezultat je ozbiljno ugrožavanje rada termoelektrana, pad proizvodnje električne i toplotne energije za zagrijavanje gradova Tuzla, Lukavac i Kakanj, naveli su.

Elektroprivreda BiH je 2018.godine proizvela 7.245,4 GWh električne energije. Godinu kasnije značajan pad zbog nedostatka uglja i ostvarenje 6.033,8 GWh. U 2022. godini, proizvedeno je svega 5.849,2 GWh ili 1.396 GWh manje u odnosu na 2018. Za prvih 11 mjeseci 2023. ostvarena proizvodnja je iznosila 4.834 GWh i na kraju godine će biti ispod 5.500 GWh.

Bez obzira na nepovoljne okolnosti s raspoloživim količinama uglja, Elektroprivreda BiH nije dozvolila urušavanje elektroenergetskog sistema i snabdijevanja, istaknuli su.

Nedostajuće količine uglja iz rudnika Koncerna EPBiH nadomještene su kupovinama od trećih lica kako ne bi bilo ugroženo snabdijevanje prvenstveno domaćih kupaca.

– Međutim, navedeni ostvareni proizvodni rezultati doveli su do značajnog smanjenja bilansnih viškova namijenjenih za prodaju na tržištu i ostvarenju prihoda po tom osnovu. Situacija je neminovno uticala na finansijsko poslovanje kompanije i negativne rezultate – poručeno je iz EPBiH.

Iako se na finansijske efekte poslovanja odrazila i primjena odluka Vlade FBiH o ograničavanju povećanja cijena za snabdijevanje tržišnih kupaca tokom 2022. i ove godine, koje su u konačnoj primjeni rezultirale cijenama znatno nižim od tržišnih, Elektroprivreda BiH je provedbom odluka iskazala spremnost za provođenje mjera zaštite privrede BiH i njene konkurentnosti.

Prosječna cijena Elektroprivrede BiH za tržišno snabdijevanje za prvih 10 mjeseci ove godine bila je 77 Eura po MWh, dok je proizvodna cijena iz termoelektrana iznosila u prosjeku 85 Eura po MWh. U zemljama okruženja, cijena po MWh za tržište kretala se od 230 do 414 Eura što je slučaj u Hrvatskoj, Sloveniji od 197 do 250 Eura, a u Srbiji od 130 do 150,9 Eura.

Dajući svoj doprinos u zaštiti domaćih privrednika, spriječavanju značajnijeg povećanja cijena proizvoda i usluga bh. kompanija, i zadržavanjem cijena za javno snabdijevanje na nivou iz 2015. godine, Elektroprivreda BiH je potvrdila društveno odgovorno djelovanje u zaštiti privrednika i standarda građana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje