Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dita Tuzla obilježava obilježva godišnjicu: 42 godine iskustva u hemijskoj industriji

Preuzmite sliku

‘Dita’, d.d., industrija deterdženata Tuzla osnovana je 26. juna 1977. godine zajedničkim ulaganjem kombinata “SODASO” Tuzla i italijanske firme “MIRA LANZA” iz Đenove. Licenca za proizvode AVA, KOP i LIP, tehnologija i marketing preuzeti su od iskusnog italijanskog partnera.

Partnerstvo je trajalo do 1992. godine, kada je fabrika prestala sa radom zbog ratnih dejstava. Godine 2001. je privatizovana.  Od tada pa do danas pred Ditom su bili razni izazovi koje su zajedničkim snagama radnici prevazišli.

Danas, nakon 42 godine, Dita je ponovo gigant u hemijskoj industriji.

Kapacitet proizvodnje je 62.000 tona sredstava za pranje i čišćenje u domaćinstvu i industriji (50.000 tona praškastih i 12.000 tona tečnih). Proizvodni program obuhvata više od 40 sredstava za pranje i čišćenje u domaćinstvu i više od 100 sredstava za pranje i čišćenje u industriji.

Kao moderna, fleksibilna i dinamična kompanija, bez predaha napreduje u ostvarenju svog cilja. Osmišljavanje prepoznatljivog proizvoda na domaćem i ino tržištu uspjelo je i dostiglo respektabilan nivo.

Dugogodišnje prisustvo na tržištu, dokazani kvalitet, inoviranje receptura i dizajna, stvorili su proizvode vrhunskog kvaliteta.

U protekle dvije godine Dita je radila na unapređenju i redizajnu postojećih praškastih i tečnih proizvoda, kao i na razvoju novih proizvoda.

Unaprjeđenje formulacije i redizajn ambalaže urađen je kod proizvoda Arix tenzo 21, Ida, Monia te sredstva za staklo Blic. Mnoštvo je i novih proizvoda koji su već u prodaji: Deon praškasti deterdženti za veš i tri mirisne note omekšivača, 3De – aloe, Craft Limun, te nove note Blic staklo, 3De Platinum tečni abrazivi za čišćenje, sredstva za podove, Monia šamponi, osvježivači vazduha, autokozmetika, Ocean Star linija za higijenu kupatila, sakupljači vlage i maramice za boje, te čvrsti toaletni sapuni.

Da Dita konstantno radi na razvoju novih proizvoda, govori u prilog i plan lansiranja noviteta: 3De Platinum Univerzalno sredstvo, odmašćivači, tablete za mašinsko pranje suđa, ali i nova linija Blic za kupatilo.

Iz Dite poručuju: „Želimo postati vodeći proizvođač deterdženata u BiH kao i jedan od značajnijih proizvođača na regionalnom tržištu industrijskih deterdženata kao i u sektoru robe široke potrošnje. Tržište deterdženata doživljava rast i kompanija planira pratiti ovaj trend uz korištenje adekvatne tehnologije i pružanje dodatnih usluga prilikom prodaje proizvoda za profesionalne korisnike. Istovremeno se trudimo udovoljiti potrebama svih naših potrošača na tržištu roba široke potrošnje.“

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje