Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene nafte ove sedmice porasle za gotovo tri posto

Preuzmite sliku

Cijene nafte zabilježile su rast od gotovo tri posto tokom ove sedmice, podržane vedrijim prognozama o potražnji i uoči važnog sastanka grupe OPEC+, na kojem se očekuje da će vodeći svjetski proizvođači “crnog zlata” donijeti odluku o svojoj proizvodnoj kvoti poslije jula.

Sjevernomorska sirova nafta Brent trgovala se u petak po cijeni od 75,42 dolara po barelu, što je rast od preko 2,54 procenta u odnosu na ponedjeljak, dok je američka WTI nafta ojačala od početka sedmice za 2,52 posto na 73,11 dolara za barel. .

Tokom ove sedmice, cijene oba tipa nafte bilježe najviše nivoe od oktobra 2018, kada se Brent trgovao po cijeni od 76,92 dolara po barelu, a WTI za 75,08 dolara po barelu.

Na ovosedmični porast cijena uticalo je odlaganje dodatnih isporuka nafte iz Irana na tržište, usljed pauziranja američko-iranskih pregovora o ukidanju sankcija Vašingtona prema Teheranu zbog predsjedničkih izbora u Iranu.

Pored toga, kako svjetska kampanja vakcinacije dobija na zamahu i broj novih slučajeva kovida pokazuje svakodnevno vidljiv pad, posebno u velikim ekonomijama, situacija s ponudom i potražnjom na tržištu nafte postala je zategnutija, zbog boljih izgleda tražnje od očekivanih.

Uz to, optimistične prognoze o tražnji za naftom dodatno su podstaknute informacijama o većem padu američkih zaliha prošle sedmice nego što se procjenjivalo na tržištu.

Američke komercijalne zalihe “crnog zlata” pale su za 7,6 miliona barela, ili 1,6 posto, na 459,1 miliona barela, dok su tržišni akteri predviđali pad od 3,6 miliona barela, pokazuju podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA).

Investitori su sada fokusirani na predstojeći sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, koji bi trebalo da se održi 1. jula, i na kojem će biti razmatrana njihova strategija smanjenja proizvodnje poslije jula.

U stručnim krugovima ne očekuju da će ova naftna alijansa znatno povećati pumpanje, kako bi se izbjegle velike oscilacije cijena. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,