Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale skoro tri posto

Preuzmite sliku

Na svjetskim tržištima cijene nafte su prošle sedmice pale za oko 3 posto, prvi put nakon tri sedmice rasta, jer se ulagači plaše zaoštravanja monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i povećanog izvoza nafte iz Irana.

Na londonskom tržištu cijena barela je prošle sedmice pala 3,3 posto, na 66,44 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,7 posto, na 63,58 USD, prenosi Hina. Podršku cijenama pružaju vijesti o ponovnom otvaranju ekonoija u SAD-u i Evropi, zahvaljujući ubrzanju procesa vakcinisanja protiv koronavirusa.

Trgovci su zabrinuti jer bi u Aziji potražnja za naftom mogla rasti sporije nego što se očekivalo zbog rasta novih slučajeva zaraze koronavirusom u Indiji, Tajvanu, Vijetnamu i Tajlandu i novog talasa ograničenja. Njih muči i nesigurnost povezana s inflacijom u SAD-u, pa su odlučili smanjiti izloženost rizičnoj imovini, poput nafte. Justin Smirk iz Westpaca objasnio je da su špekulacije da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) zbog straha od inflacije mogla podići ključne kamatne stope pritisnule izglede za privredu, a time i za potražnju za naftom.

“Fed je vrlo ozbiljno poručio da namjerava zadržati kamatne stope na niskom nivou, ali tržište špekuliše da bi ih ipak mogli promijeniti prije nego što su najavljivali”, rekao je Smirk.

Fed je signalizirao da će zadržati kamatne stope na sadašnjim niskim nivoima do 2023. godine, ali na tržištima se procjenjuju da bi ih mogao početi podizati u septembru naredne godine, što je polovinom prošle sedmice podstaklo talas prodaje rizične imovine. Pritisak na cijene posljedica je i vijesti da je postignut napredak u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu, što bi moglo povećati snabdjevanje naftnih tržišta.

Diplomate iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke upozorili su da uspjeh pregovora nije zagarantovan, uprkos opipljivom napretku i konturama sporazuma, no na tržištu se vjeruje da bi sporazum uskoro mogao biti postignut. S obzirom na dosadašnji razvoj situacije, analitičari JP Morgana procjenjuju da bi cijena barela nafte na londonskom tržištu na kraju ove godine mogla iznositi 74 USD. Analitičari Barclaysa procjenjuju da će prosječna cijena barela na londonskom tržištu u ovoj godini iznositi 66, a na američkom tržištu 62 USD.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,