Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čeka se novi zakon: Investicija vrijedna 20 miliona maraka, za sada, mrtvo slovo na papiru

Preuzmite sliku

Kada je 2014. godine, nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, objavljeno da će se u Kaknju graditi prva fabrika u državi za preradu životinjskog otpada, javnost je s oduševljenjem dočekala tu vijest.

U to vrijeme aktuelno je bilo zbrinjavanje leševa stoke koju je ugušila voda. Tada su brojni leševi uginulih životinja odvoženi u Srbiju na spaljivanje, što je BiH koštalo basnoslovnu sumu novca.

Međutim, pet godina poslije, osim table s informacijama o investitoru, projektantu, nadzoru, gradilište u Bilješevu kod Kaknja nije se pomjerilo s mrtve tačke.

Ruku na srce, završeni su pripremni radovi, uređeno korito, iskopano tlo. Nakon toga građevinske mašine napustile su ovaj lokalitet.

Tako je još jedna investicija ukupne vrijednosti oko 20 miliona KM dovedena u pitanje. Investitor iz Hrvatske, kompanija “Agroproteinka“, koja je u Kaknju osnovala kćerku firmu “Bioroganika“, prije tri godine žalila se vlastima u BiH da državna administracija koči realizaciju projekta.

Investitori očekuju donošenje jedinstvenog zakona o zbrinjavanju životinjskog otpada na nivou BiH i žele biti jedina takva fabrika u BiH, koja je i realno tržište za jednu fabriku.

Bez zakona, nema ni fabrike, bez fabrike – nema adekvatnog zbrinjavanja životinjskog otpada pa će leševi uginulih životinja i dalje plutati rijekama.

A nema ni novih 70 radnih mjesta.

Imaju dozvole, čekaju zakon

Kako saznajemo, investitori žele da se kroz zakon definira kako će se zbrinjavati uginula stoka. Imaju građevinsku, prostornu, okolišnu i druge potrebne dozvole i kažu da za osam mjeseci mogu sagraditi fabriku. Ali, neće da rade dok zakon ne bude usvojen. (Dnevni avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje