Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH prvi put obilježava Međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama

Preuzmite sliku

Revizorsko konsultantska kompanija Deloitte BiH je zajedno s partnerima organizovala obilježavanje Međunarodne sedmice podizanja svijesti o prevarama.

Na taj način će se ukazati na važnost borbe protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije, te educiranja javnosti o tim temama.

Međunarodnu sedmicu je pokrenulo Udruženje ovlaštenih istraživača prevare 2000. godine, te su se od tada na stotine organizacija širom svijeta priključile inicijativi, prenosi Fena

Ova inicijativa će se po prvi put obilježiti u BiH ove godine, od 18. do 22. novembra.

U tom periodu će revizorska konsultantska kompanija Deloitte, uz saradnju s brojnim partnerima organizovati niz događaja čiji je cilj otvaranje dijaloga o izloženosti finansijskom kriminalu, prevari, korupciji, njihovoj prevenciji te posljedicama, izazovima i trendovima u borbi protiv prevara i korupcije.

Danas su i partneri inicijative potpisali i Zajedničku izjavu o podršci Međunarodnoj sedmici podizanja svijesti o prevarama u BiH. Cilj je da se unaprijede i osnaže saradnje u prevenciji, sprječavanju i borbi protiv finansijskog kriminala, prevare i korupcije.

Sabina Softić, vodeća regionalna partnerica za usluge revizije za Adriatic regiju i voditeljica te inicijative u BiH, je izrazila zadovoljstvo što će se po prvi put obilježiti ova značajna inicijativa.

“Vjerujemo da je važno govoriti o problemima prevare i korupcije, o njihovim uzrocima i štetnosti, kao i naporima koje različite institucije i organizacije ulažu u prevenciju i borbu protiv ovakvih radnji, te njihovim rezultatima”, kazala je Softić.

Smatra da je podizanje svijesti o društvenoj odgovornosti i dobroj poslovnoj praksi, kao i brojnim ekonomskim i društvenim koristima koje proizilaze suzbijanjem prevara i korupcije od ključne važnosti. Dodaje kako se nada i širenju sličnih aktivnosti i u druge gradove u BiH.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku podržati aktivnost o podizanju svijesti o prevarama u BiH.

“Iako je uloga javnog sektora primarna u osmišljavanju i provođenju antikorupcijskih mjera kada je riječ o provođenju strategije za borbu protiv korupcije, te mjere ne mogu biti dovoljno uspješne i provodive ako nisu podržane od drugih ključnih aktera društva”, istakao je Šabotić.

Dodao je kako je izuzetno vano da u procesu prevencije i borbe bude uključen i privatni sektor.

Također, međunarodnu sedmicu podizanja svijesti o prevarama u BiH podržalo je i nekoliko međunarodnih organizacija.

Voditelj GIZ programa „Jačanje javnih institucija u BiH“ Mathias Muehle je rekao da daju podršju reformi i modernizaciji javne uprave u BiH, u ime njemačke razvojne saradnje od 2010. godine.

Dodao je da program posebno podržava vlast u BiH u naporima da poboljša pružanje usluga javnih institucija u razvoju politika i koordinaciji, javnim nabavkama, upravljanju ljudskim resursima, upravljanju kvalitetom i otvorenom vladinom politikom.

“Sve se ove teme u velikoj mjeri odnose i na aspekte sprečavanja korupcije, borbu protiv prevara i protuzakonitih praksi javne uprave”, naglasio je Muehle te dodao da zbog toga u potpunosti podržava Sedmicu podizanja svijesti o prevarama koja se po prvi put obilježava u BiH.

  • Direktorica Svjetske banke za obnovu i razvoj BiH (EBRD) Manuela Naessl ističe da korupcija i prevare narušavaju povjerenje u vlade, privatni sektor i društvo te da je povjerenje vitalni element svake stabilne i održive ekonomije.

    “U svim investicijskim aktivnostima, EBRD nastoji povećati otvorenost, transparentnost i integritet među svojim klijentima, bilo da su to privatna ili državna preduzeća, općine ili državne vlade”, istakla je Naessl.

    Također je dodala da EBRD kroz projekte nastoji poboljšati antikorupcijske i kontrole usklađenosti, te da zagovara i podržava jasno definirane zakone i propise, efikasne i transparentne državne institucije i procese, kao i neovisnost pravosuđa i integritet poslovanja.

    “Zajedno s našim partnerima želimo učiniti uspješnijim ekonomije u koje ulažemo. Upravo zato smo i dio jednog ovakvog projekta koji kroz jačanje saradnje i podizanje svijesti javnosti nastoji doprinijeti borbi protiv prevara i korupcija u BiH”, zaključila je.

    Također, pažnja će biti posvećena i mladima kroz organizaciju različitih aktivnosti za studente sa ciljem da se dodatno podstakne njihovo učešće i uloga u stvaranju boljeg i kvalitetnijeg okruženja u BiH.

    Iz tog razloga su važnost uključivanja u tu inicijativu prepoznali i predstavnici akademske zajednice.

    Prodekan za studentska i normativna pitanja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Emir Kurtić smatra da važne društvene teme poput finansijskog kriminala, prevare i korupcije prečesto djeluju kao problemi za koje nema lijeka.

    “U našim okvirima nažalost prisutno je defetističko raspoloženje u kojem se od borbe diglo ruke uz obrazloženje da ‘stvari jednostavno tako funkcionišu’ i da je to ‘jednostavno postalo normalno'”, upozorio je.

    Dodao je kako je bitno prihvatiti inicijativu Deloittea, upravo iz razloga što je proistekla iz renomiranog privrednog subjekta i svjetski priznatog imena iz domena revizije.

    “Na Ekonomskom fakultetu je izuzetna čast i zadovoljstvo što smo partneri Deloitte na ovom značajnom projektu koji kroz edukaciju i podizanje svijesti, kao često najbolje preventivne alate, nastoji podržati borbu protiv prevara koje su nažalost sveprisutne u vremenu u kojem živimo”, naglasio je. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje