Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: Potrošačka korpa u FBiH u maju 1.996,53 KM

Preuzmite sliku

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za maj 2020. godine iznosi 1.996,53 KM i za 8,81 KM skuplja je od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, za mjesec mart 2020. iznosila je 947 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 13 KM je viša od prosječne plate isplaćene u februaru 2020. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,43 posto, prenosi Anadolu Agency (AA).

”Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): prehrana 48,3 posto, stanovanje i komunalne usluge 17,6, higijena i održavanje zdravlja 9,6, obrazovanje i kultura 2,5, odjeća i obuća 10, prijevoz 6, održavanje domaćinstva 5,8”, saopštili su iz Saveza samostalnih sindikata BiH, dodavši:

”U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 87 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,