Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH će od EU dobiti 303 miliona eura bespovratnih sredstava: Evo gdje će biti uloženi

Preuzmite sliku

Evropska komisija je 30. juna objavila novi finansijski paket za podršku finansiranju 14 vodećih investicionih projekata u oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu.

Među njima su i četiri infrastrukturna projekta koja se realizuju u Bosni i Hercegovini, a zemlja će dodatno ostvariti korist i od četiri regionalna projekta.

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u BiH sopšteno je da je ukupna vrijednost 14 novih vodećih investicionih projekata na Zapadnom Balkanu je 2,1 milijardu eura. Taj iznos uključuje bespovratna sredstva EU u vrijednosti 528 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III), dodatne bilateralne doprinose država članica EU i Norveške, zajmove međunarodnih finansijskih institucija i doprinose samih zemalja Zapadnog Balkana.

Investicije se realizuju kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja zajedničku finansijsku platformu Evropske komisije, finansijskih organizacija, država članica EU i Norveške s ciljem unapređenja saradnje u investicijama javnog i privatnog sektora u funkciji društveno-ekonomskog razvoja regiona i doprinosa evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

 • Ovo je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Projekti su pripremljeni u bliskoj saradnji s partnerima na Zapadnom Balkanu i međunarodnim finansijskim institucijama u cilju ubrzanja evropske perspektive regiona.

  “Ovim novim investicionim paketom glasno i jasno poručujemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu da je njihova budućnost unutar EU i da ostvarujemo stalni napredak u prevazilaženju postojeće razlike u ekonomskom razvoju. Ovi projekti će doprinijeti boljem povezivanju unutar regiona kao i sa EU, dekarbonizaciji i konkurentnosti privatnog sektora u regionu. Koristim priliku da pozovem naše partnere na Zapadnom Balkanu i međunarodne finansijske institucije da što prije pokrenu ove projekte kako bi građani i poslovni subjekti u regionu mogli uživati u koristima ovih investicija”, naveo je komesar EU za susjedstvo i proširenje, Oliver Varhelyi.

  Od ukupno 528 miliona eura bespovratnih sredstava koliko je EU dodijelila regionu, za BiH je namijenjeno 303 miliona eura za četiri značajna projekta koji će građanima pružiti konkretne koristi u smislu unapređenja saobraćaja, čiste energije i životne sredine. Ukupna investicija omogućena ovim grantovima, zajedno sa pozajmicama od međunarodnih finansijskih institucija, iznosi 788 miliona eura.

 • Jedan od projekata je putni koridor 5c: Poddionica autoputa Ozimice – Poprikuše, kojim će se izgraditi 11,9 km autoputa na Koridoru 5c, od Ozimica do Poprikuša, uključujući pet tunela i devet mostova. Drugi projekat je takođe putni koridor 5c: Dionica autoputa Mostar Sjever – Mostar Jug kojim će se izgraditi 14,2 km autoputa na Koridoru Vc, s početkom prije petlje Mostar Sjever i završetkom nakon petlje Mostar Jug.

  Projekat unapređenja sistema vodosnabdijevanja u Sarajevu ima za cilj smanjenje gubitaka vode zamjenom ili sanacijom zastarjelih cjevovoda, pumpnih stanica i bunara, čime će se omogućiti poboljšanje postojećih i priključivanje oko 4.000 novih priključaka za domaćinstva.

  Četvrti projekat je sanacija Crpne hidroelektrane Čapljina koja je neophodna kako bi se povećao udio obnovljivih izvora energije i smanjile emisije ugljenika. Projektom će se sanirati oprema Crpne HE Čapljina, čime će se osigurati proizvodni i crpni potencijal za još 15 godina rada.

  Osim ova četiri projekta BiH će ostvariti i dodatnu korist od četiri regionalne investicije ukupne vrijednosti 944 miliona eura, od čega EU obezbjeđuje 142 miliona eura u vidu bespovratnih sredstava. U pitanju su Program bezbjednog i održivog saobraćaja (SSTP), GGF: Promovisanje zelenog kreditiranja na Zapadnom Balkanu (II), Održiv pristup finansijama za preduzetništvo – SAFE i Go Digital na Zapadnom Balkanu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,