Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

BH Telecom ulazi u novi biznis: Raspisan konkurs za izgradnju prvih solarnih elektrana na deset lokacija baznih stanica

Preuzmite sliku

BH Telecom će ovim potezom smanjiti operativne troškove mreže i zadržati profitabilnost.

BH Telecom je raspisao tender za nabavku izgradnje fotonaponskih sistema na deset lokacija baznih stanica svoje radio pristupne mreže.

Kompanija će primati ponude zainteresovanih ponuđača do 17. oktobra 2022. godine.

Kako je Indikator.ba ekskluzivno objavio u junu ove godine, BH Telecom je odlučio ući u biznis proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Fotonaponske ćelije biće postavljene na svim objektima u vlasništvu operatera, kao što su poslovne zgrade, bazne stanice i sopstveno zemljište.

To će povećati sigurnost snabdijevanja energijom i energetsku efikasnost, zatim će smanjiti ovisnost o snabdijevanju iz konvencionalnih izvora i povećati kako domaću proizvodnju tako i korištenje obnovljivih izvora energije.

Osim toga, BH Telecom će ovim potezom smanjiti operativne troškove mreže i zadržati profitabilnost.

Rastući energetski izazov za BH Telecom je eksponencijalni rast prometa koji će 5G usluge izazvati. Iako je 5G standard energetski efikasniji od 4G standarda, predloženi 5G slučajevi upotrebe i novi opsezi zahtjevat će mnogo više mobilnih lokacija, nadmašujući potencijalnu energijsku efikasnost. Autori su se suočili sa činjenicom da će cijena električne energije rasti, a na osnovu sagledavanja ostalih izazova i potencijala u prilici su da već sada mogu konkretnije govoriti o tim izazovima i rješenjima pri implementaciji obnovljivih izvora energije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje