Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

BH Telecom od oktobra snižava cijene roaminga između zemalja EU i zapadnog Balkana

Preuzmite sliku

BH Telecom od oktobra snižava cijene roaminga između zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana, saopćeno je iz te kompanije.

BH Telecom d.d. Sarajevo je u skladu s Odlukom Uprave Društva prihvatio i potpisao „EU/WB6 roaming deklaraciju“ na „EU-Western Balkans summitu“ održanom 6.12.2022. godine u Tirani (Albanija), čime se obavezao da na volonterskoj (dobrovoljnoj) bazi izvrši postepeno snižavanje maloprodajnih cijena za usluge DATA u roamingu za svoje mobilne korisnike u mrežama EU operatora u periodu 2023-2028.

U skladu s preuzetim obavezama, predstavnici BH Telecoma su u proteklom periodu aktivno sudjelovali u dogovoru o nivou gornjih graničnih cijena i načina implementacije postupnog sniženja korisničkih cijena za Data usluge u roamingu, u mrežama mobilnih operatora iz EU.

Na posljednjem implementacijskom sastanku predstavnika mobilnih operatora potpisnika „EU/WB6 roaming deklaracije“, 25.aprila u Podgorici, u organizaciji Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Evropske komisije (EC) postignut je dogovor i potpisan Anex deklaracije kojim su utvrđene gornje granične cijene za Data usluge u roamingu počev od 1. oktobra 2023. do 2028. godine.

Maksimalni nivoi maloprodajnih cijena (“Price cap”) za 1 GB (Gigabajt) u tom period bit će: 18 eura od 1. oktobra 2023., 14 eura od 2026. i devet eura od 2028.

BH Telecom kao lider na tržištu mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini podržao je incijativu Regionalnog vijeća za saradnju (RCC) i Evropske komisije (EC) te je jedini mobilni operator iz Bosne i Hercegovine koji je direktno sudjelovao u fazi usaglašavanja dogovora između 38 mobilnih operatora iz EU i zapadnog Balkana.

BH Telecom je u proteklom periodu značajno unaprijedio važeću ponudu dodatnih Travel paketa namijenjenih za korištenje usluge prenosa podataka (Data) u roamingu te će u narednom periodu do 1. oktobra 2023. izvršiti sve obaveze proistekle prihvatanjem “EU/WB6 Roaming deklaracije“, navedeno je u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje