Petak, 17. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. kompanija osvaja tržište Australije i gradi nove fabrike

Preuzmite sliku

Upravo su završili gradnju jedne tvornice, a već s krenuli s novom investicijom

Kompanija “Steco Centar” iz Bijeljine postaje veliki proizvođač i izvoznik montažnih kuća u Australiju.

Sve je krenulo kao pilot projekat sa isporukom i izgradnjom jedne kuće sa kojom je potvrđen izuzetan kvalitet Steco kuća. Odmah nakon toga  su krenule velike narudžbe i isporuke.

Do je samo u 2024. godini ugovoreno više od 100 kuća koje će se graditi širom Australije. U pitanju su uglavnom porodične kuće nešto drugačijeg sistema gradnje specifičnog za Australiju.

Trenutno je osim porodičnih kuća u razradi i ponuda za izgradnju dječijeg vrtića kao i objekta za hendikepirane osobe ili osobe sa posebnim potrebama. Sve to kompanija iz Bijeljine zahvaljujući svom stručnom timu realizuje.

  • – Pošto je tržište Australije ogromno, spremili smo i poseban tim stručnjaka koji rade samo na projektima za Australiju. Standardi kao i načini gradnje su nešto drugačiji ali smo se tome brzo prilagodili – navode iz Steco centra, piše ATV.

    Kroz razgovor sa rukovodstvom kompanije saznali su da iza svega ovoga stoji jako puno predanog rada, dugogodišnjeg poslovanja širom svijeta i bezbroj poznanstava i konekcija.

    Milenko Stevanović, vlasnik Steco Centra, kaže da je njegovo najveće bogatstvo tim saradnika koji je oformljen kroz pažljivu selekciju godinama unazad.

    – U ovom momentu kompanija ukupno broji oko 150 zaposlenih, i sve su to ljudi koji firmu doživljavaju kao svoju, i zalažu se stopostotno za zajednički uspjeh – naveo je.

    Fabrika trenutno proizvodi oko 40.000 m2 kuća godišnje, a potražnja svakim danom raste. Obzirom da je trenutni kapacitet proizvodnje nešto oko 50.000 m2, Steco centar se odlučio za izgradnju novog modernog automatskog proizvodnog pogona u okviru postojeće fabrike, kojem će se godišnji proizvodni kapacitet povećati na više od 110.000 m2 objekata godišnje.

  • To u principu znači da fabrika Steco centra od naredne sezone biti u mogućnosti da proizvede i do 1.000 kuća godišnje.

    Imajući u vidu razvojni plan kao i mogućnosti tržišta Steco centar je upravo završio i pustio u pogon modernu fabriku stolarije u koju je uloženo oko 4 miliona maraka.

    – Ove godine je krenula i nova investicija od blizu 5 miliona maraka koja se odnosi na izgradnju još jednog savremenog pogona montažnih kuća u koji planiramo kao novo uvesti i robote u proizvodnji. Konstantan razvoj i ulaganja su jedini put kojim naše firme iz Bosne i Hercegovine moraju da idu. Samo tako ćemo se moći uspješno nositi sa konkurencijom u svijetu. Nadamo se i pomoći od države sa subvencijama za razvoj jer naša konkurencija u ЕU ima ogromne pomoći i podsticaje za razvoj a mi smo ostavljeni sami sebi da investiramo samo sopstvena sredstva.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje